Doorgaan naar artikel

Metselbijen steken niet en maken meer vlieguren

Foto: VidiPhoto

Foto: VidiPhoto

Vlak voor de bloei plaatst pruimenteler Frederik Bunt 125 hotels voor solitaire metselbijen.

Als eerste fruitteler in Nederland plaatst pruimenteler Frederik Bunt donderdag 19 maart in zijn 8 hectare grote boomgaard in Valburg op grote schaal 125 hotels voor metselbijen. In de 875 gastvrije pvc-kamers worden pakketten met rietstengels geplaatst, waarin de totaal 50.000 metselbijen hun nageslacht kunnen produceren. Dat nageslacht vormt dan het legertje bestuivers van volgend jaar.


Lees verder onder de foto.

In totaal 125 pvc-buizen worden gevuld met nestmateriaal voor de 50.000 metselbijen. - Foto: Vidiphoto

In totaal 125 pvc-buizen worden gevuld met nestmateriaal voor de 50.000 metselbijen. – Foto: Vidiphoto

Meer vlieguren

En terwijl ze met de voortplanting bezig zijn moeten de bijen nu ook alvast de pruimenbloesems bevruchten. Dit weekend komen de bomen in bloei en kruipen tegelijkertijd de bijen uit hun cocon. Voordeel van metselbijen boven gewone bijen is dat ze niet steken, meer vlieguren maken, effectiever zijn in de bestuiving en dichter bij de hun nest blijven.

Honingbijen communiceren te veel

“Als een honingbij paardenbloemen in de buurt vindt, gaat hij daar naar toe en vertelt dat ook de anderen”, aldus Bunt. Metselbijen kunnen echter niet met elkaar communiceren. Omdat in Nederland proeven met metselbijen nog in de kinderschoenen staan, komen de cocons van Bunt uit het buitenland.

Beheer
WP Admin