Wintersterfte bijenvolken slechts 9%

05-06-2019 | Laatste update op 25-08 | |
Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

Ongeveer 9% van de in Nederland gehouden bijenvolken heeft de winter van 2018-2019 niet overleefd. Dat is minder dan in de winters van de afgelopen twee jaar toen de wintersterfte rond de 15% uitkwam.

De jaarlijkse enquête rond bijensterfte werd door Wageningen University & Research (WUR) verspreid onder de leden van de Nederlandse BijenhoudersVereniging, Imkers Nederland en de BD-imkers. In Nederland zijn ongeveer 9.000 bijenhouders actief die gezamenlijk ongeveer 75.000 bijenvolken houden. Bijna 2.000 bijenhouders, met in totaal 15.900 bijenvolken, hebben de winteroverleving doorgegeven. Het merendeel van de bijenhouders, zo’n 69%, gaf aan dat alle volken de winter overleefd hadden, terwijl nog geen 2% van de bijenhouders alle volken kwijt was.

Aandacht blijft nodig

De mate waarin wintersterfte optreedt, wordt gezien als een indicatie van de gezondheid van bijenvolken. Bijenhouders vinden een sterfte van minder dan 10% acceptabel. De afgelopen twee jaar lag de sterfte een procent of vijf hoger. De zorgen om het voortbestaan van bijen in ons land zijn door het resultaat niet verminderd. Werken aan de verbetering van de leefomstandigheden voor alle soorten bijen in ons landschap blijft de aandacht vragen.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer