Doorgaan naar artikel

‘Met goede prijzen ben je de strop snel vergeten’

Spruitenteler Koos Dekker werd in januari 2011 geconfronteerd met de grote brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Na twee dagen wist hij al dat er met zijn spruiten niets aan de hand was. Toch moest hij met lede ogen toezien hoe zijn onaangetaste oogst verrotte op het veld, omdat de handel stilviel. Zo ging ruim 60 procent van zijn oogst in rook op.

De datum 5 januari, die moet nog vers in uw geheugen liggen. Hoe kijkt u terug op dat moment?
“Het is een zwaar moment geweest. Als ondernemer ben je wel wat gewend. De ene keer zit het mee, de andere keer tegen. Je gaat toch weer verder.”

Hoe is de situatie nu?
“We hebben een slecht seizoen, of de brand bij Chemie-Pack nog invloed heeft, kan niemand vertellen. De prijzen willen niet.”

Begin 2011 ging het spruitentelers juist voor de wind.
“Totdat de ramp zich voltrok, kregen we een middenprijs van 65 cent per kilo, daarna nog maar een kwartje. Het was een goed seizoen. Die marktschade heeft niemand meer teruggekregen.”

U bent wel gecompenseerd.
“Het is meegevallen dat Bleker iets gedaan heeft. In mijn geval was die vergoeding slechts 30 procent van de schade. De marktschade was gigantisch, veel meer dan oogstschade die gecompenseerd is.”

De gebeurtenissen tijdens de ramp zijn onderzocht, welke uitkomst verwacht u?
“Ik weet niet wat er uit rolt. Als er grove fouten gemaakt zijn, dan is dat zeker door de brandweer of de gemeente Moerdijk geweest.”

U deed zelf onderzoek, is daar nog wat mee gedaan?
“Nee, ik kwam er na twee dagen al achter dat er met de spruiten niets aan de hand was. Het RIVM had voor dezelfde uitkomst drie weken nodig. Zo lang duurde het voordat de juiste man zei: ‘het gebied is weer vrij’. Mijn perceel spruiten lag hemelsbreed 1,5 kilometer van Chemie-Pack vandaan, maar de onderzochte monsters mankeerden niets. Toch ging een gebied van 25 vierkante kilometer op slot. Men wilde geen risico nemen, wat ook terecht is. Maar er was ook niemand die wilde zeggen: ‘ga maar weer beginnen’.”

U heeft ook een gang naar de rechter gemaakt.
“Ik heb Chemie-Pack destijds aansprakelijk gesteld, maar ze liepen weg voor hun verantwoordelijkheid. Daar is het bij gebleven. Tot nu toe heeft het nog niets opgeleverd. Als blijkt dat er grove fouten gemaakt zijn, zou dat zomaar een nieuwe episode kunnen zijn op juridisch gebied.”

U stapt weer naar de rechter?
“De gang naar de rechter acht ik niet ondenkbaar. Tweederde van mijn product is niet vergoed. Bovendien heb ik zelf mensen betaald die voor mij destijds een rechtszaak in gang hebben gezet. Dat heeft me toen 17.500 euro gekost. Daar heb ik nog geen cent van teruggezien. Dat is een beetje wrang.”

Welke financiële gevolgen merkt u nu nog?
“Van veel producten, waaronder aardappelen, was de prijs het afgelopen jaar goed. Dat lost een hoop op. Dit seizoen is het slecht. Of je nou uien, knolselderij of aardappelen hebt, er is geen product dat de kostprijs opbrengt. Met goede prijzen ben je de strop snel vergeten. Dit jaar gaat het niet lekker, dan mist je dus ook die inkomsten die je gemist hebt door de brand bij Chemie-pack.”

Bron: Groenten & Fruit Actueel – Auteur: Brammert Waagmeester

Bekijk meer

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin