Doorgaan naar artikel

‘Met een knip staat er witlof voor de deur’

Afbeelding

In week 22 werden alle wortels van Siem Jan Hemmes uit Breezand gezaaid in de Noordoostpolder en op Flevoland door Van Zutphen.

“Normaal beginnen ze half mei, maar dat is nu zo’n twee weken later geworden.” Hemmes ligt daar niet wakker van. “We hebben nog flink wat wortels op voorraad, dus we zitten ook niet te wachten op die heel vroege wortels.”

Waar hij wel van wakker ligt, is de prijsvorming. “Het is een drama. Vorige week kwamen we op zo’n 70 cent per kilo uit; deze week hopelijk op 60 cent”, laat de Noord-Hollander op 6 juni weten. “We zitten dit jaar tot nu toe op een middenprijs van 54 cent. Daar kun je geen witlof voor telen. De kostprijs verlagen is geen optie meer, want daar zijn we al jaren mee bezig. Op een gegeven moment is de grens bereikt. Het is dus inderdaad een kwestie van lijdzaam toezien en hopen op betere tijden.”

De slechte prijsvorming is ook verbazingwekkend, omdat er door het koude voorjaar bij veel groenten sprake is van een lage aanvoer met hoge prijzen. “Je zou verwachten dat we dan met witlof toch boven de euro per kilo moeten kunnen uitkomen, maar blijkbaar is er zoveel witlof dat een handelaar maar hoeft te knippen en er staat een vrachtwagen met witlof voor zijn deur.”

Minder koelen, minder stroom

Sinds week 19 oogst hij het ras Flexine. “Wat me bij dat ras opvalt is dat de water- en luchttemperatuur hoger moeten zijn dan bij Vintor voor een goede kropvorming. Bij Vintor zaten we rond 15 graden watertemperatuur en nu bij Flexine op 17,5 graden Celsius. Dat lijkt toch een eigenschap van de rassen van Nickerson-Zwaan, want Topscore heeft dat ook.

Het voordeel van het warmer telen is dat je in een warmere periode minder hoeft te koelen om de water- en luchttemperatuur op peil te houden. Als je dat erbij betrekt, vraagt Flexine dus minder stroom dan rassen die kouder geforceerd moeten worden, want constant koelen vraagt meer dan een cel op temperatuur brengen.” De kwaliteit was de afgelopen weken constant goed, net als de productie. “We zitten op 175 gram per krop in een verenkelingssysteem met 500 wortels per bak.”

Beheer
WP Admin