Doorgaan naar artikel

‘Vorst was te merken aan de temperatuur op de kop’

Afbeelding

Begin week 11 was de temperatuur op de kop van de verwarmde asperge nog 18 graden. Op woensdag, na een nacht waarbij het tot -12 graden vroor, was de grondtemperatuur nog 14,5 graden.

“We hebben wel vaker gezien dat de temperatuur zakt, maar niet door zo’n lage buitentemperatuur”, vertelt Frank Goertz uit Mariahoop. Naast verwarmde asperge onder tunneltjes teelt hij onverwarmde asperge onder tunnels en onder folie. Vorige week werden de laatste tunnels voor die onverwarmde teelt geplaatst. Na die vorstnacht was het zonnig. “Dat was meteen te merken, want de temperatuur liep op de ruggen op tot 30 graden. Die temperatuurdaling was dan ook tijdelijk.”De vraag is dan of dat gevolgen kan hebben voor het moment waarop de eerste asperges geoogst kunnen worden. Vorig jaar ging de kachel aan op 29 februari, en werd op 24 maart voor het eerst gestoken. “Deze keer zijn we op 28 februari gestart, maar het zou zomaar een weekje later kunnen worden.”Reeks aan rassen

De rassen voor de verwarmde teelt zijn Backlim en Grolim. Voor de onverwarmde tunnels wordt een reeks aan rassen van diverse jaargangen gebruikt, inclusief een aanplant van vorig jaar. “Om de arbeid te spreiden. We steken van die jongste aanplant een paar 1.000 kilo, dan stoppen we.”Verder staat er nog wat nieuwe aanplant op het programma, waaronder met nieuwkomer Tallems van Nunhems. “Een wat later ras, met vergelijkbaar dikke asperges. De kwaliteit zou beter zijn, dat gaan we testen.”

Beheer
WP Admin