Doorgaan naar artikel

Meer EU-steun voor niet-oogsten

De Europese Commissie zal meer geld bijdragen aan compensatie voor de crisismaatregel niet-oogsten.

Dat betekent dat van de compensatie voor een hectare niet-geoogste per hectare producentenorganisaties niet vijftig maar 25 procent hoeven bijdragen.

Dat kwam uit overleg van de EU-commissaris van handel Karel de Gucht met het Belgische tuinbouwbedrijfsleven. Naar verluidt komt de Europese Commissie later vandaag met een officiële mededeling over die hogere EU-bijdrage. Daarbij hoeft volgens Van de Gugt niet gerekend te worden op veel ruimte op mededingingsgebied om bijvoorbeeld een minimumprijs af te spreken. De commissie vreest dat zulke prijsafspraken ook na de crisis zullen blijven bestaan.

25 procent niet haalbaar

België heeft telers de mogelijkheid gegeven perenpercelen op te geven die uit productie gehaald worden. Gisteren om vijf uur sloot de inschrijving. Daarbij lijkt het niet haalbaar 25 procent van het perenareaal uit productie te nemen. Mogelijk is de helft daarvan wel haalbaar, blijkt uit aanmeldingen bij veilingen. De Belgische Boerenbond noemt het teleurstellend dat Nederland niet ‘met België op de wagen gesprongen is om het aanbod zo significant te verkleinen.’

Appels uit productie

Maandag opent de Belgische overheid ook zo’n regeling voor appels om ook hier areaal uit productie te nemen. Er blijkt belangstelling voor zo’n regeling onder appeltelers, zeker doordat Van de Gugt de hoop van een snelle oplossing van de handelsoorlog met Rusland de kop indrukte. De EU-commissaris liet doorklinken dat de afzet voor jaren hinder kan hebben van de verstoorde relatie met Rusland.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin