Markt: Prijs framboos gierend uit de bocht

19-08-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Frambozen. - Foto: The Greenery
Frambozen. - Foto: The Greenery

Bij de supermarkten liggen frambozen veel goedkoper in het schap dan verkrijgbaar op de dagmarkt.

Het is een buitengewoon sterke prijspiek die de frambozenmarkt nu ziet. Dat geldt voor de dagmarkt, die relatief klein is door de grote vraag van supermarkten en geringe aanvoer. Het is hollen of stilstaan voor de frambozenmarkt, dat is normaal. Nu is dat wel extra opvallend in een zomer die tot dusver teleurstellend is verlopen.

Verhouding dagprijs en consumentenprijs verstoord

Dat grote winkelketens acties in de zomer afspreken is normaal en gewenst, maar de verhouding dagprijs en consumentenprijs is compleet verstoord. Bij Aldi kan de consument 125 gram frambozen kopen voor € 1,50. Ook Albert Heijn heeft deze week een actie ingepland voor frambozen en bramen (€ 5 voor 450 gram frambozen). De middenprijs op de dagmarkt voor bramen ligt overigens op een lager niveau en acties pakken wel goed uit.

Bij The Greenery werden 125 grams verpakkingen frambozen sinds woensdag 18 augustus geveild voor prijzen tot boven de € 3 voor de beste sorteringen. In Hoogstraten lag de middenprijs op € 2,25 voor die verpakking, met ook een kleine aanvoer van een Belgische en een Nederlandse teler.

Slechte noteringen frambozen laatste weken

De grote volumes frambozen zijn van de markt. De afgelopen weken kwamen deze moeilijk tot een afzet. De Belgische uitbetaalprijzen op weekbasis laten dat ook zien. De laatste vijf weken bleef deze steeds onder de noteringen van de laatste twee jaar. Bij The Greenery is de aanvoer ook beperkt voor de klok. Ook de stevige Duitse aanvoer is nu niet te vinden in de veiloverzichten.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer