Doorgaan naar artikel

Markt: Ondanks ‘zomer’ goede vraag naar spruiten

Ondanks de aanhoudende aangename temperaturen was de vraag naar spruiten in de eerste maand van het nieuwe seizoen goed. Dat ging gepaard met prijzen die tot tevredenheid stemmen, in begin van het seizoen rond de euro per kilo, momenteel rond 70 cent.

Opmerkelijk genoeg liggen (of lagen) de spruiten bij enkele supermarkten ook al in de actie. PLUS heeft deze week een actieweek met 500 gram ongeschoonde spruiten van € 1,29 voor 99 cent. Tussen 21 augustus en 10 september liep bij Jumbo al een actie met spruiten. Bij aankoop van 2 zakken van 350 gram kosten 700 gram geschoonde spruiten € 3 (€ 4,28 per kilo). Voor 1 zak geschoonde van 350 gram rekende Jumbo € 1,94. Ongeschoond kosten de spruiten bij Jumbo € 1,20 voor 500 gram. Bij Albert Heijn geen acties, daar kosten ongeschoonde spruiten deze week € 1,29 voor 500 gram (€ 2,58 per kilo) en geschoonde € 1,99 voor 350 gram (€ 5,69 per kilo).

Goed prijsniveau

Dat soort prijzen per kilo is voor telers niet weggelegd, maar die tonen zich wel tevreden met een prijsniveau van rond € 1 per kilo bij de start van het seizoen begin augustus. In de loop van een maand zakte het prijsniveau weliswaar geleidelijk, maar begin deze week ligt die nog altijd op een niveau van 70 tot 75 cent voor de A- en B-sortering.

Goede kwaliteit

Kwalitatief zijn de spruiten tot nu toe goed geweest. De druk van trips is goed onder controle, tegen bladluizen zijn wel enige gewasbespuitingen meer nodig geweest om die onder de duim te houden, vanwege het vervallen van de dummypil en phyto dripp. Bij temperaturen boven 30 graden Celsius zie je de populaties bladluizen en koolmot van nature al snel terugzakken, maar bij de huidige temperaturen van rond 20 graden en wat meer vocht in de gewassen blijft waakzaamheid geboden.

Veilingprijzen

Bij ZON fruit & vegetables startte het spruitenseizoen op 26 augustus. Bij The Greenery worden sinds vorige week donderdag 5 september A-spruiten voor de klok gezet. Het prijsniveau startte daar rond 85 cent en zakte naar rond 70 cent begin deze week. Voor D-spruiten wordt deze week gemiddeld iets meer dan 80 cent betaald. Op 2 september werd bij ZON voor de klok 90 cent betaald en in de loop van een week was sprake van een geleidelijk licht dalende prijstrend tot 73 cent gisteren (9 september).

Even minder vraag

Door de aanhoudende vrij zomerse temperaturen overdag van rond 20 graden, is de verwachting dat de prijsvorming voor de rest van de week wat moeizaam zal verlopen. Dat zal zeker gelden voor de wat fijnere sorteringen. De ontwikkelingen op de iets langere termijn zijn lastig voorspelbaar, dat zal mede afhangen van het verdere weersverloop en de ontwikkelingen op gebied van export.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin