Doorgaan naar artikel

‘Mail aan de minister’

Foto: Fred Libochant

Foto: Fred Libochant

Volgens mij is fraude in de agrarische sector aan de orde van de dag.

Als eerste wil ik ons bedrijfsbuurmeisje, Irene Schouten, van harte feliciteren met haar bronzen medaille op de Olympische Spelen. Wij vinden het altijd leuk haar te zien trainen, maar voor haar is het nog leuker dat bekroond te zien worden met een olympische medaille. Irene, de polder is trots op jou!

GMO-gelden

In de afgelopen weken ‘speelde’ er nog meer. Zo heeft ZON fruit & vegetables besloten geen GMO-gelden meer te innen. Dat is de zoveelste telersvereniging die dit besluit. Spanje gaat juist meer GMO aanvragen, dat gaat om honderden miljoenen. Waar blijft de paraplu ‘telersvereniging Nederland’? Sinds de invoering van GMO is Nederland qua afzet nooit zo verdeeld geweest.

‘De sector kan moeilijk over fraude praten gezien de grote belangen’

Mail

Onder boeren is er veel commotie over de beschuldiging van fraude. Mocht dit onterecht zijn, dan ga ik daar een heel eind in mee. Onze minister Carola Schouten was in eerste instantie zeer verbaasd over zoveel fraude in de agrarische sector. Dat was voor mij aanleiding haar een mail te sturen. Volgens mij is fraude in de agrarische sector namelijk aan de orde van de dag en dat heb ik haar geschreven. Dat weten we ook allemaal, maar de sector kan er moeilijk over praten gezien de grote belangen. Ik heb haar gevraagd daarover met mij eens van gedachte te wisselen, maar tot nu toe ontving ik alleen een mail van het ministerie dat de mail ontvangen is en als er aanleiding voor is, volgt een reactie. Toch jammer, ik vind het een gemiste kans.

‘Het kost tientallen miljoenen en geen tuinder die er iets mee opschiet’

Milieukeur

Verder is Milieukeur omgebouwd naar On the way to PlanetProof. Dat houdt heel veel administratieve rompslomp in en weinig tot geen milieuverbetering. Het werd wel een groot feest voor de organisatie en de betrokken beleidsmensen. Het kost de sector tientallen miljoenen en geen tuinder die er iets mee opschiet. Dat hebben we als sector weer goed opgepakt, maar niet heus … Misschien is dat in de toekomst ook iets voor de ‘telersvereniging Nederland’.

Gelukkig zijn we ook nog gewoon bloemkoolteler. Het is spannend of de winterbloemkool geoogst kan worden en of we een mooie gelegenheid krijgen de potplanten te planten. Soms denk ik dat ik me daar meer mee bezig moet houden.

Beheer
WP Admin