Doorgaan naar artikel

Vanwege fruit grens contant betalen naar € 3.000

Bij afzet fruit is contant geld nog gangbaar, stelt ministerie in witwasmaatregelen. - Foto: Misset

Bij afzet fruit is contant geld nog gangbaar, stelt ministerie in witwasmaatregelen. - Foto: Misset

Het verbod op contante betalingen in nieuw witwas-beleid ligt op € 3.000. Een grens van € 1.000 zou de fruitteelt te veel raken.

Minister Kaag van Financiën stuurde deze week het Wetsvoorstel Plan van Aanpak Witwassen naar de Tweede Kamer. De maatregelen moeten witwassen zoveel mogelijk voorkomen. Zo komt er een verbod op contante betalingen voor goederen vanaf € 3.000. Een lager verbod boven bijvoorbeeld € 1.000 leidt naar verwachting tot grote bezwaren van ondernemers uit branches in bijvoorbeeld fruitafzet, maar ook voor andere tuinbouwproducten en transport. Daar wordt nog vaak contant geld gebruikt in bijvoorbeeld handel met Oost-Europese landen. Die inhoudelijke afweging staat in het nader rapport inzake het Wetsvoorstel Plan van aanpak Witwassen.

Meer maatregelen tegen witwassen

Een tweede maatregel uit het wetsvoorstel is de mogelijkheid voor banken om de transacties van hun cliënten gezamenlijk te monitoren. Verder worden instellingen verplicht om specifieke risico’s met elkaar uit te wisselen. Op deze manier kunnen criminelen niet shoppen bij instellingen en hoeven instellingen geen dubbel werk te doen. De ministers verwachten met dit wetsvoorstel de aanpak van witwassen op deze punten te verbeteren. Het wetsvoorstel is ook voorbereid door minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid.

Beheer
WP Admin