Doorgaan naar artikel

Maatregelen voor versterking voedselketen in de maak

Op korte termijn wordt onder meer gedacht aan mogelijkheden de stijging van de voedselprijzen te dempen. - Foto: Canva/dotshock

Op korte termijn wordt onder meer gedacht aan mogelijkheden de stijging van de voedselprijzen te dempen. - Foto: Canva/dotshock

De Europese Commissie werkt aan een set van maatregelen voor de korte en de middellange termijn voor de voedselketen. Naar verwachting komt daarover volgende week een mededeling onder verantwoordelijkheid van Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski.

Een EU- woordvoerder zegt dat de maatregelen zijn gericht op de ‘de veerkracht van ons voedselsysteem’. Op korte termijn wordt gedacht aan mogelijkheden om de kostprijzen voor energie, kunstmest en veevoer te dempen, evenals de stijging van de voedselprijzen.

Welke maatregelen precies worden overwogen, wil de woordvoerder niet melden. Daarover moet nog gesproken worden in de Europese Commissie.

Op middellange termijn staan duurzaamheid, weerbaarheid en productievermogen voorop, waarbij de Boer-tot-Bordstrategie en de Biodiversiteitsstrategie uitgangspunt zijn.

Lees ook: EU zint op marktmaatregelen landbouw door oorlog Oekraïne

Geen onmiddellijke bedreiging voedselzekerheid

Volgens de Europese Commissie is er in dit stadium geen onmiddellijke bedreiging voor de voedselzekerheid in de Europese Unie door de oorlog in Oekraïne. De EU is een grote producent en netto-exporteur van granen.

“De directe impact ligt eerder in de stijging van de kosten in de hele voedselvoorzieningsketen, de verstoring van de handelsstromen van en naar Oekraïne en Rusland, evenals in de impact ervan op de wereldwijde voedselzekerheid”, aldus de woordvoerder. Die voegt eraan toe dat de impact van de oorlog op boeren en op voedselzekerheid “in de EU en de hele wereld op de voet wordt gevolgd”.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin