Doorgaan naar artikel

Maaiers, onkruidbestrijders en plukbandenmachines tijdens Fruitteeltdag

Fruittelers uit Noord-Nederland wisten afgelopen vrijdag 9 juni de weg naar de Noord-Hollandse Fruitteeltdag op het fruitteeltbedrijf van familie Verbruggen in Lutjewinkel goed te vinden. Volop demonstraties en veel bezoekers maakten van de Noord-Hollandse Fruitteeltdag een succes.

Fruittelers uit Noord-Nederland wisten afgelopen vrijdag 9 juni de weg naar de Noord-Hollandse Fruitteeltdag op het fruitteeltbedrijf van familie Verbruggen in Lutjewinkel goed te vinden. Met rondleidingen met teeltadviseurs door de boomgaard waar de schitterende percelen met Conference en Kanzi indruk wist te maken (zie kader).

De boomgaardmaaiers van het nieuwe merk Sterk, de Terra Ranger van Perfect en de plukbandmachine Pluto van Agricom waren de publiekstrekkers bij de machinedemo. Met nog een inspirerende presentatie van futurist Christian Kromme over de toekomst van de landbouw, een goed verzorgde catering en natuurlijk de onderlinge contacten met vakgenoten was het onder een aangenaam zonnetje een geslaagde happening.

Boomgaardmaaiers van Sterk

Van der Linden uit Dreumel demonstreerde de boomgaardmaaiers van het nieuwe merk Sterk. Onder de naam Sterk levert sinds dit jaar het fruitteeltmechanisatiebedrijf een reeks van boomgaardmaaiers, versnipperaars en hefmasten. De degelijk ogende machines worden in Südtirol gemaakt en zijn deels naar de wensen van de Nederlandse fruittelers aangepast.

Nieuw voor Nederland is de getrokken boomgaardmaaier die niet langer meer aangedreven wordt door V-snaren maar door tandwielkasten. Met een werkgang van 13 kilometer per uur door gras van meer dan halve meter maaien, is volgens de leverancier geen enkel probleem. Waar normaal gesproken fruittelers voor dit soort zware maaiwerk al snel de versnipperaar pakken. Vanwege de aandrijving met tandwielkasten is gekozen niet voor niet messen maar voor slingermessen. De maaier is volledig spoorvolgend, waardoor het even aantikken van een laatste appelboom in de rij of het grondanker van de draden ook geen gevaar maar biedt. De maaier is in verschillende breedten leverbaar.

Frontmaaier of áchter de trekker

Daarnaast werd de variomaaier in de hefinrichting van de trekker gedemonstreerd waarbij de maaibreedte heel gemakkelijk aan te passen is. Voor de boomgaard is de maaiers verstelbaar van 1,30 tot 2,30 meter maar meer voor andere sectoren zijn er ook bredere versies te koop. Ook voor deze machine geldt tandwielaangedreven.

Interessant is ook dat de maaiers zowel achter de trekker en als frontmaaier gebruikt kunnen worden. Daar waar tot op heden eigenlijk maaiers alleen voor achter de trekker of als frontmaaier gebruikt kunnen worden. De boomgaardmaaier kan heel kort achter de trekker gehangen worden, mede omdat het ophangpunt verstelbaar is. Met een maaidek van slechts 1 meter blijft de maaier kort achter de trekker.

Mechanische onkruidbestrijder Terra Ranger
Mechanische onkruidbestrijder Terra Ranger. – Foto: Wouter van Teeffelen

Onkruidbestrijder Terra Ranger

De bekende leverancier Perfect uit Wamel demonstreerde de Terra Ranger, die het bedrijf vorig jaar introduceerde. De machine die inspeelt op de toenemende vraag naar mechanische onkruidbestrijding met het oog op de steeds minder herbiciden in de fruitteelt. Langs de grasstrook frezen twee strokenfrezen de grond om zo deze stroken onkruidvrij te houden. Op het demoperceel buiten de boomgaard voldeed de machine op de zware droge klei uitstekend.

Verschil in rijsnelheid

Mechanische onkruidbestrijding in boomgaarden is lastig omdat de bewerking tussen de bomen lastig is. Waar andere leveranciers dit oplossen met denkende schoffelelementen, lost Perfect dit op met grote vingerwieders. Zowel de vingerwieders als de freesbakken zijn er in verschillende formaten leverbaar. De vingerwieders hebben als groot voordeel dat er vrij hard gereden kan worden. Daar waar denkende schoffels bijna op kruipsnelheid door de boomgaard gaan. Bij groot onkruid tussen de bomen zal je het met de vingerwieders niet redden. Maar als de geluiden uit de biologische praktijk beluistert, gaat het bij mechanische onkruidbestrijding in de fruitteelt vaak om het inzetten van een reeks van heel verschillende methoden en machines.

Plukbandenmachine Pluto van Agri-Com.
Plukbandenmachine Pluto van Agri-Com.

Organisatorisch simpele plukbandenmachine

Agri-com demonstreerde de plukbandenmachine Pluto. Agri-com wilde een relatief eenvoudige robuuste plukbandenmachine die organisatorisch simpel is, zo min mogelijk plukschade geeft, tegen schappelijke kosten en met een hoge plukprestatie. Na de introductie in de pluk van 2021 zijn er 3 machines bij vooral Nederlandse fruittelers geleverd. In de oogst van 2022 kwamen daar 10 machines bij die in de pluk van 2022 positief ontvangen zijn.

Volgens Olaf Vernooij van Agri-com is er bij rassen die door geplukt moeten worden, een stijging van de plukprestatie tussen de 40 en 50% mogelijk. Met deze wetenschap wordt er sneller gekozen voor een extra ronde doorplukken. Hiermee kan bijvoorbeeld de pack-out flink verhoogd worden, wat zorgt voor een hogere opbrengst. Bij appelrassen en peren die in één plukronde geplukt worden, ligt de stijging van de plukprestatie rond de 30 tot 40%.

Lossen bleek lastig

De ervaringen in de pluk van 2022 hebben tot enkele aanpassingen geleid. De kistenvuller tussen de plukband en de voorraadkist is wat aangepast, omdat het lossen van een soms erg volle plukband niet goed genoeg was. Inmiddels heeft de fruitteler de keuze uit twee soorten kistenwagens achter de Pluto. Er was al een variant met kettingbaan waarbij de lege en volle kisten meegenomen worden.

Inmiddels is er ook een variant die de volle kisten lost in het rijpad. Voor komend seizoen wordt er nu een serie van 15 stuks gebouwd die voor een groot deel verkocht is, deels aan Nederlandse en deels aan enkele buitenlandse telers. Er zijn een aantal fruittelers die in 2022 met een Pluto geoogst hebben, die uitbreiden met een Pluto. Wat zeker belangrijk te noemen is in de provincie Noord-Holland, is dat de Pluto ook zeer goed werkt bij peren. Na de pluk kan het plukbandgedeelte eraf gehaald worden en hou je machine over die als hoogwerker in de snoei ingezet kan worden. Met een snoeiplateau achter de machine, deels op 8 centimeter boven de grond kan de hele boom wederom in één werkgang meegenomen worden. Hiermee is de Pluto dus breder inzetbaar.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin