Doorgaan naar artikel

Liniaal langs trend stroomprijzen te leggen

Tot aan het weekend van 9 en 10 juni hebben we vrij gestaag dalende olieprijzen gezien.

Op 30 mei – de datum van schrijven van de vorige marktanalyse) noteerde Brent-olie rond 106 USD per vat. Dit gebeurde onder invloed van matige macro-economische berichten uit onder andere de VS en China. Belangrijkste factor was echter ruimschoots Europa, met Spanje in een hoofdrol.
Tot vlak voor het weekend hield de Spaanse premier Rajoy vol dat Spanje geen beroep op het Europese noodfonds zou doen om zijn banken te ondersteunen. Niet zonder dat ze gedegen cijfers hadden over de benodigde hoeveelheid hulp, althans. Deze Spaanse volharding verontrustte analisten en handelaren, met dalende koersen en commodityprijzen tot gevolg. In het weekend werd echter duidelijk dat Spanje wel degelijk een beroep zal doen op één van de Europese noodfondsen (of dat het tijdelijke of het permanente noodfonds wordt is nog niet geheel duidelijk). Europa heeft aangegeven 100 miljard beschikbaar te stellen. De verwachting is dat dit ruim meer is dan wat de Spaanse banken nodig hebben.
Dit zorgde echter na het weekend niet voor de door politici gehoopte stijging van koersen en prijzen. Er was een korte opleving, maar de prijzen hervatten daarna hun dalende trend. Op 13 juni noteert een vat Brent inmiddels $ 96,90, bijna tien dollar onder de prijs van twee weken geleden. De markt is dus nog allerminst overtuigd, er is nog teveel onduidelijk over de Spaanse situatie. Wordt vervolgd. Eerste punt van aandacht zijn de Griekse verkiezingen op 17 juni.

Gasprijs wel stabiel
Ook de gasprijzen, voor de lange termijn  althans (Gas Base 2013 en 2014), lieten een dalende trend zien. Verschil met de dalende olieprijzen is echter dat de gasprijzen de laatste week wel stabiel zijn, en hun daling uitsluitend in de periode 30 mei tot 5 juni lieten zien.
In de periode daarna ontstond opwaartse druk op korte termijnprijzen, die vervolgens ook de prijzen voor de lange termijn beïnvloedde. Deze druk kwam enerzijds van kouder weer wat de gasvraag stimuleerde. Anderzijds, en belangrijker, was echter de aanvoersituatie van gas naar het Europese vasteland. Door verschillende storingen en onderhoud was de aanvoer van gas naar de UK door de Langeled-leiding en aanvoer naar “the continent” door Interconnector en BBL onstabiel. In eerdere marktanalyses hebben we het al over het onderhoudsseizoen gehad. Dit lijkt nu dus inderdaad zijn invloed te hebben op de kortetermijnprijzen – geholpen door storingen, weliswaar.
De forward prijzen op de langere termijn werden door deze stijgende spotprijzen mee naar boven genomen. Het resultaat hiervan was dus een ongeveer stabiele prijs; zowel cal-13 als cal-14 bleef de voorbije week schommelen rond de 25 €ct/m3.
Overigens in sinds 13 juni de Interconnector in onderhoud, wat betekent dat TTF en haar Britse tegenhanger, het National Balancing Point, elkaar minder in evenwicht kunnen houden. Dit zou volgens analisten tot een prijsstijging op voor kortertermijnprijzen kunnen leiden, wat weer opwaartse druk op de lange termijn genereert.

Strakke, licht dalende trend elektriciteit lange termijn
Inmiddels kunnen we bijna een liniaal langs de trend van de elektriciteitsprijzen leggen. Zowel de base- als de peakprijs voor 2013 zit sinds maart van dit jaar in een strakke, licht dalende trend. De afgelopen veertien dagen vormden daarop geen uitzondering.
Deze daling werd veroorzaakt door het negatieve macro-economische sentiment en de gevolgen van dat sentiment op de prijzen voor de fuels. Olie, gas en steenkool lieten allemaal een (lichte) daling zien en namen de termijnprijzen voor elektriciteit zo mee omlaag.

Toename aanbod spotmarkt
Ook de prijzen op de spotmarkt daalden de afgelopen week. Dit werd echter voornamelijk veroorzaakt door een toename in het aanbod. Zo stegen de Franse nucleaire productie en de Duitse productie uit renewables. Overigens werd weer onderstreept dat ons omringende landen (Duitsland voorop) meer profiteren van deze toename van het aanbod dan ‘wij’. De weersverwachtingen voor de komende week wijzen voorlopig op vergelijkbare gunstige omstandigheden voor de productie uit renewables, vooral wind. Zelfs de voorspellers zeggen er echter dit keer bij dat het op dit moment lastig voorspellen is, dus we zullen zien hoe het uitpakt.

Bron: Powerhouse

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin