Doorgaan naar artikel

Lekker fanatiek

Image premium

Gertjan van den Bos is hoofd Sorteren bij Rainbow Kleinpak BV, onderdeel van Rainbow Growers Group Holding BV. Hij stuurt diverse paprikasorteerlijnen aan, die bij de grootste van Nederland horen. Rainbow Growers Group Holding BV heeft 60 mensen in vaste dienst en werkt met ongeveer 100 arbeidsmigranten via Holland Contracting.

“Werken met arbeidsmigranten betekent voor ons niet alleen werken met Poolse seizoenarbeiders, maar ook werken met mensen die zich voor een aantal jaar in Nederland hebben gevestigd. Deze groep mensen heeft dus een flinke verandering voor de kiezen gehad. Ze wonen permanent in Nederland en gaan slechts een paar weken per jaar terug naar Polen. Wat me het meest opvalt aan het werken met arbeidsmigranten is hun commitment, ze gaan samen met ons voor het beste resultaat. Een leuk voorbeeld daarvan blijkt uit het inwerktraject voor nieuwe medewerkers. Wanneer er iemand aan de slag gaat binnen ons bedrijf, verdringen de Poolse medewerkers elkaar bijna om de nieuweling te helpen en te leren hoe het moet. We hebben dus meestal niet met één leermeester te maken, maar minstens met tien!

Fanatici

Samenwerken is bij ons een belangrijk speerpunt en daarom organiseren we elk jaar een groot feest voor alle Poolse medewerkers. De ervaring leert dat er ook altijd wel een aantal Nederlandse medewerkers op af komen die in zijn voor een feestje. Daarnaast organiseren we in de zomer een voetbaltoernooi, waarbij zowel de Nederlandse als Poolse medewerkers laten zien super fanatiek te zijn. Als het er heftig aan toe gaat, hoor je zowel Nederlands als Pools geschreeuw vanaf de zijlijn. Wanneer we er weer allemaal zonder al te veel kleerscheuren vanaf gekomen zijn, doet dat veel goeds voor onze teamspirit.

Cześć

Tussen het feesten en sporten door moet er natuurlijk ook gewerkt worden. Voor een heldere communicatie proberen we zoveel mogelijk borden met aanwijzingen ook in het Pools beschikbaar te stellen. Maar daarmee red je het niet, vanuit het management doen wij ook ons uiterste best om een woordje Pools te spreken. De Poolse medewerkers waarderen dit ontzettend. Naast gratis entertainment, ze proberen ons niet uit te lachen om onze uitspraak, zien ze ook dat wij ons echt in hen interesseren. Zij doen op hun beurt hard hun best om Nederlands te leren en zijn ook op dat gebied weer erg fanatiek.

Na al die jaren in de tuinbouwsector ben ik er inmiddels wel achter dat ik niet zonder onze loyale arbeidsmigranten kan. Deze loyaliteit komt extra tot uiting wanneer wij als leidinggevenden laten merken dat we ons personeel waarderen. Dat doe je niet alleen met een snelle betaling, maar juist met goede samenwerking en het tonen van oprechte interesse. Op die manier betekent het werken met arbeidsmigranten echt samenwerken!

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin