Doorgaan naar artikel

Lagere gasnoteringen door ontspanning

Foto: Ton van der Scheer premium

Foto: Ton van der Scheer

Op de gasbeurs zakte de prijs voor leveringen in november stevig de laatste dagen na het weekend.

Op dinsdag 17 oktober bedroeg de daling wel 10 procent tot ruim onder de € 0,50 per kuub, blijkt uit de noteringen. De dalingen voor langere periodes verder vooruit waren daarbij vergeleken lichter; een gebruikelijk beeld op de markt.

Die brede daling is toe te schrijven aan mildere weersvoorspellingen in Europa en de hoop op stabilisering van de conflicten tussen Israël en Hamas. Met name de inspanningen van landen om een escalatie te voorkomen, werken dempend op de onrust op deze markt.

De spanning werd afgelopen week verder verhoogd door de tijdelijke sluiting van een pijpleiding tussen Finland en Estland door een lek. Die spanning en een staking in de Australische aardgasindustrie stuwden de gasprijs. Zo leidde dat tot een forse opmars van tot wel 40 procent.

Verschillen voorgaande jaren groot

De notering voor 2024 beweegt nu (€ 0,52) vrijwel precies tussen de twee voorgaande jaren in. Vorig jaar werd € 1,08 genoteerd voor contracten in 2024, het dubbele in waarde. Het jaar ervoor was dat nog onder de € 0,25, de helft van de huidige waarde voor contracten in 2024.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin