Doorgaan naar artikel

‘Kringloopteelt wel met CO2 en groene middelen’

Foto: LTO Glaskracht Nederland

Foto: LTO Glaskracht Nederland

LTO Glaskracht Nederland wil van minister Schouten meer inzet op toelating van groene middelen en levering van externe CO2.

Met beleidsinzet op deze punten is de glastuinbouw het best gediend op weg naar kringloopteelt, aldus LTO Glaskracht Nederland in een reactie op de landbouwvisie van minister Schouten. Kringlooplandbouw is daarin een doelstelling voor 2030. ‘Haar ideeën over kringlooplandbouw sluiten naadloos aan op de ambities van de glastuinbouwsector Verantwoorde Glastuinbouw’, stelt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland.

Geen nieuwe wens

De vraag naar extra beleidsinzet van het ministerie om meer externe CO2-levering van de grond te krijgen is geen nieuwe wens van de glastuinbouw, net zo min als de wens naar een soepelere toelating van groene middelen. De procedure voor toelating is ingewikkeld en kostbaar, maar essentieel om in de kas het circulaire ecosysteem langdurig in stand te kunnen houden, aldus LTO Glaskracht Nederland.

Circulaire kassen

Tuinders stelden in 2017 hun visie Verantwoorde Glastuinbouw voor een vergroening van de teelt en een verduurzaming van de bedrijfsvoering. Kassen worden gesloten productie-ecosystemen, circulaire kassen. Daarvoor is alternatieve duurzame verwarming nodig en volledige zuivering en hergebruik van het afvalwater. Met biologische bestrijders en hygiënemaatregelen zijn chemische middelen nauwelijks nodig zijn.

Lees ook: Van Geel: Het zal echt anders moeten

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin