Koppert Cress: met Rabo-injectie snellere groei

04-01 | Laatste update op 02-06 | |

Met een deelname van Rabo Investments wil Koppert Cress sneller groeien en mogelijk over de grens.

Rabo Investments neemt een minderheidsbelang in Koppert Cress op een moment dat in Nederland de horeca dicht zit, maar de buitenlandse vraag goed overeind blijft. De deelname betekent niet dat het bedrijf van huisbankier is gewisseld, stelt Stijn Baan, woordvoerder van het bedrijf. “De goede relatie met ING verandert niet.”

Met deze twee partijen achter zich, is Koppert Cress verzekerd van een toekomst waarin het de ‘dromen kan najagen’, stelt Baan. Hij doelt op de lijn die voor de coranacrisis was ingezet met groei en verduurzaming. Voor de coronacrisis behaalde Koppert Cress een jaaromzet van € 40 miljoen. Deze deelname zal de groei zelfs versnellen.

Groeikansen over de grens

Rabo Investments biedt als onderdeel van Rabobank een aantal grote voordelen. Het maakt internationale groei mogelijk van Koppert, met teelt over de grens. De financiële slagkracht verbetert immers met de injectie. Koppert Cress leert via Rabo Investments ook sneller groeikansen in het buitenland vinden door samenwerking, eigen teelt of overname.

Over de voorwaarden of grootte van het minderheidsaandeel doet Koppert geen uitspraken. Andere investeerders waren al eerder in beeld, maar die constructie paste niet. Ook verwacht Koppert Cress met een Nederlandse investeerder beter te kunnen schakelen en de ‘fierheid op het product beter te kunnen uitstralen’.

Deelname van Rabo Investments geeft de zekerheid dat we continuïteit in de ontwikkeling van het bedrijf kunnen houden

Was deze deelname nodig om het bedrijf door de coronacrisis te leiden? Baan denkt van niet. “Zonder deelname van Rabo Investments hadden we het ook overleeft. Het geeft ons wel de zekerheid dat we continuïteit in de ontwikkeling van het bedrijf kunnen houden. We waren vóór de crisis al aan het kijken naar een constructie als deze”, zegt Baan.

Kracht van samenwerken met start-ups

In de huidige coronalockdown lijkt het bedrijf die ontwikkeling al te hebben ingezet. Vlak voor de jaarwisseling maakte Koppert Cress bekend met innovatiesteun een demonstratiekas te bouwen met dubbele folie en bubbeltechniek. De deelname van Rabobank staat los van die investering, zegt Baan. “Ik denk wel dat Rabobank Koppert Cress op waarde schat door de samenwerking met meerdere start-ups, zoals BBBLS.”

Hoe doorstaat Koppert Cress deze coronaperiode? “We zijn wel geraakt. Zolang we kunnen draaien, gaat het goed door de kosten laag te houden. Het Nederlandse deel van de markt is grotendeels weggevallen, maar niet hele markt. Zolang de overige markten open zijn, hebben wij een goede positie. We doen nog alles wat we willen qua duurzaamheid. Op gebied van andere maatschappelijk verantwoorde zaken was Koppert Cress lang als een warm bad. Hier is nog steeds geen ruimte voor.”

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer