Doorgaan naar artikel

Komkommerteler verliest zaak tegen vogelopvang

Image

Een biologische komkommerteler in Erica heeft ook in hoger beroep bij de Raad van State niet kunnen aantonen dat een papegaaienopvang in een aangrenzende kas zijn komkommerteelt negatief beïnvloedt.

Juist vanwege de biologische teelt en het gebrek aan chemische bestrijdingsmiddelen loopt zijn opbrengst gevaar, stelt hij. De gemeente heeft de vergunning voor de opvang van maximaal 2000 papegaaien echter terecht verstrekt, stelt de rechter. Voor de zaak bij de Raad van State zijn metingen verricht naar geluidsoverlast, is gekeken naar gezondheidsrisico’s en fytosanitaire risico’s.

De teler stelt vooral in de zomer meer last te hebben van witte vlieg in zijn kas, veroorzaakt door onkruid in de kas van de papegaaienopvang. De stichting heeft echter een bestrijdingsplan en een bedrijf daarvoor in de arm genomen.

Onverkoopbaar

De teler stelt dat de gemeente ten onrechte een vrijstelling heeft gegeven voor de papegaaienopvang, omdat het afwijkt van een normale agrarische glastuinbouwbestemming en dat zijn huis onverkoop baar is. De vogels zitten in een kleine verouderde kas waar de stichting papegaaienopvang voorzieningen heeft getroffen voor overlast door geluid. Zo is een gevel van dubbel glas voorzien en een geluidswal. Een deel van de ramen wordt dicht gehouden.

Witte vlieg

De relatie tussen een insectenplaag en de papegaaienopvang was onderzocht door DLV. Volgens de teler zou het onderzoek ten onrechte in maart zijn uitgevoerd, terwijl in de zomer de meeste insectenoverlast wordt ervaren. Ook eigen bewijs, zoals een foto van een witte vlieg op een blad, is de door de rechter van de hand gewezen.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin