Doorgaan naar artikel

Komkommerareaal maakt pas op de plaats

De eerste Hollandse komkommers worden geoogst, maar in de supers is het nog al Spanje wat de klok slaat. - Foto: Harry Stijger premium

De eerste Hollandse komkommers worden geoogst, maar in de supers is het nog al Spanje wat de klok slaat. - Foto: Harry Stijger

Vorig jaar was teleurstellend voor komkommertelers. Dit jaar is het komkommerareaal dan ook niet gegroeid in Nederland. België plust wel 3%. De verwachtingen voor dit jaar zijn een meer gespreide productie en minder aanvoerpieken. Door het goede weer in Zuid-Europa was in januari de komkommerproductie alvast hoog.

“Voor komkommer was 2022 een schitterend jaar. Daarentegen was het begin van 2023 dramatisch wat betreft de komkommerprijzen”, zegt Bruno Vuerinckx, komkommerspecialist bij BelOrta. “Het was een van de slechtste voorjaren van de afgelopen tien jaar. De prijzen waren in april en mei diep weggezakt door een zeer hoge aanvoer, waardoor er een overaanbod aan komkommers was. Ook de consumptie was laag, want komkommer is een goed weer-groente.” Een heel koel voorjaar met regen en donker weer hebben niet meegeholpen aan de consumptie van komkommer. In mei zijn er een paar dagen van boven de 20 graden geweest.

Prijsherstel in tweede jaarhelft

Een aanvoerpiek in april en mei had volgens de komkommerspecialist verschillende oorzaken. “Na een jaar dat er mooie prijzen zijn behaald, zijn er altijd telers die daarvan mee willen profiteren en komkommers planten. Ook waren er tomatentelers die vanwege het ToBRF-virus noodgedwongen overschakelden op komkommer. Door de hoge energieprijzen is er later geplant, waardoor de productie later op gang kwam.”

Vanaf juni is er een prijsherstel gekomen. In de maanden augustus tot en met oktober zijn er beduidend betere prijzen betaald. In november en december waren ze zelfs nog iets hoger, omdat Spanje het liet afweten.

Hooggespannen verwachtingen

“In 2023 waren de verwachtingen voor komkommer bijzonder hooggespannen, vanwege de hoge komkommerprijzen in het jaar ervoor”, zegt Ruud den Boer, commercieel directeur Oxin Growers. “Maar deze verwachtingen zijn uiteindelijk niet waargemaakt. Al met al was het toch een redelijk jaar met gemiddelde prijzen. De sorteringen 35 en 40 brachten bij de coöperatie gemiddeld rond de € 0,35 per stuk op. Dat is respectievelijk 10 tot 15% minder dan in 2022, maar 10 tot 15% meer dan 2021. Gezien alle kostenstijgingen was dat ook nodig.”

Bij BelOrta is vorig jaar het areaal komkommer met 25% uitgebreid. Vuerinckx: “2023 was absoluut geen topjaar voor komkommer. Toch is er nog een behoorlijke middenprijs van € 0,29 per stuk behaald, wat op het niveau van de jaren 2020-’21 ligt. Het aantal stuks dat wij vorig jaar hebben vermarkt, was 50% meer dan in 2022. Een aanzienlijke toename van het aantal stuks.”

Meer belichte komkommers

Het komkommerareaal in Nederland blijft dit jaar met 630 hectare gelijk aan 2023. Er zijn bedrijven gestopt met komkommers telen, maar dat wordt weer gecompenseerd door bedrijven die hebben uitgebreid. Bij Oxin Growers is het komkommerareaal 150 hectare. Den Boer: “Door de lagere energieprijzen zien we wel weer meer komkommertelers die zijn gaan belichten. In onze coöperatie zijn dat er in totaal zeven bedrijven.”

De toename van het komkommerareaal bij BelOrta is dit jaar 3%. Door de minder hoge energieprijzen in vergelijking met een jaar geleden verwacht de komkommerspecialist een meer gespreide aanvoer met minder pieken in april en mei. “De komkommertelers gaan vroeger planten, waardoor deze teelten eerder in productie komen. Dat zal een normaler aanvoerpatroon geven. Want als alles op een hoop komt, dalen de prijzen.”

Bekijk meer

Delen

Image
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin