Doorgaan naar artikel

Knox en Knox Core houden bladsapkleur intact

Rijk Zwaan bedacht enkele jaren geleden de termen Knox en Knox Core voor nieuwe eigenschappen in slarassen. Het veredelingsbedrijf kreeg het door inkruisingstechnieken voor elkaar dat snijvlakken in sla minder snel verkleuren.

Knox werd twee jaar geleden geïntroduceerd. Deze eigenschap zorgt dat de snijvlakken minder snel verkleuren na versnijden van het blad. Dat is gunstig voor verwerking in de snijderij. Knox Core volgde in 2016. Deze eigenschap zorgt dat de pit van een hele krop na het oogsten minder snel verkleurt. Dat is van belang voor de presentatie van sla voor de versmarkt. De verkleuring treedt in alle gevallen op door oxidatie: plantsap dat uit de (snij)wond vrijkomt, gaat een reactie aan met zuurstof uit de lucht.

De uitleg komt van Arno van Oers, coördinator voor het rassenproefveld voor vollegrondsgroenten op de vestiging in Fijnaart. Het bedrijf toont hier in het voor- en najaar een breed rassenoverzicht van zijn groenteassortiment. Dat betreft rassen in ontwikkeling, in beproeving, niet-commerciëlerassen en al langer bestaande commerciële rassen. Anders dan bij veel andere collega-zaadbedrijven is het veld alleen op uitnodiging te bezoeken.

Praktijk levert bewijs anti-verkleuringseigenschap

Van Oers laat de bezoekers ook zien hoe Knox en Knox Core in de praktijk uitpakken. Voor de eerste eigenschap toont hij ijsbergsla van twee rassen die enkele dagen eerder grofgesneden zijn, en daarna gekoeld bewaard: zo fris ogend als het Knox-ras nog is, zo groezelig bruin is het standaardras. Voor Knox Core snijdt Van Oers op het proefveld enkele bollen met en zonder de anti-verkleuringseigenschap. Hij legt ze op de grond, met het snijvlak naar boven gekeerd. “Kom over een uur maar kijken”, adviseert Van Oers zijn bezoekers. Na een uur is het verschil overduidelijk, bollen met Knox Core ogen fris, bollen zonder zijn bruin verkleurd. Bijna praktijkrijp is ras 45-188 RZ met Knox Core. Het ras ligt nog in beproeving en is qua type vergelijkbaar met Diamantinas.

 • Monsters ijsbergsla van enkele dagen oud. Eigenschap Knox houdt bij slagewassen het snijvlak na versnijden langer helder (rechts). - Foto's: Joost Stallen

  Monsters ijsbergsla van enkele dagen oud. Eigenschap Knox houdt bij slagewassen het snijvlak na versnijden langer helder (rechts). – Foto’s: Joost Stallen

 • IJsbergsla 2 uur na de oogst: Knox Core (rechts).

  IJsbergsla 2 uur na de oogst: Knox Core (rechts).

Knox en Knox Core inbouwen in alle slagewassen

Knox en Knox Core zijn toepasbaar in alle slagewassen. Momenteel wordt gewerkt aan de verdere ‘inbouw’ van beide eigenschappen in het rassenassortiment, zoals in bindsla, groene Bataviasla, Salanova, groene eikenbladsla, kropsla en cos.”

Voor groene bindsla ligt de nadruk op het ras Patrona. Dit hoofdras loopt al een aantal jaren mee met ‘dichte nerven’ als belangrijk kenmerk. Die nervenstructuur zorgt er al voor dat het ras over goede eigenschappen beschikt voor de snijderij (en voor de versmarkt) als een goede houdbaarheid en minder snijvlakverkleuring, legt Van Oers uit. “Toch zijn we bezig met de met de ontwikkeling van nieuwe rassen, als Patrona.

Knox en Knox Core komen geleidelijk ook in alle Salanova-types- en -rassen. Dat is af te lezen aan het grote assortiment nieuwkomers met de eigenschappenaanduiding dat op het proefveld te zien is. Van Oers: “Dat vraagt even wat tijd, daaraan ontkomen we niet. Maar we willen onze bezoekers al in een vroeg stadium laten zien, aan welke rassen en typen we werken, en daarover in gesprek gaan.”

Nieuwe rassen brassica’s

Het nieuwe broccoliras 25-735 RZ wordt volgend jaar in de praktijk beproefd. “We zijn er erg enthousiast over”, reageert Van Oers. “25-735 RZ is vergelijkbaar met het hoofdras in Nederland, met een betere houdbaarheid en een mooi scherm. 25-735 RZ vraagt iets meer groeidagen in vergelijking met het hoofdras.”

Ormonde RZ is een nieuw bloemkoolras voor de zomer, dat volgend jaar commercieel beschikbaar zal zijn. “Goed planbaar, goed zelfdekkend en met een redelijk compact gewas”, zegt Van Oers.

Van spitskoolras Tourima was de afgelopen jaren minder zaad beschikbaar dan gewenst. Dat is nu grotendeels opgelost. Waar toch een tekort is, is Teama een goede vervanger. Dit ras is in vergelijking met Tourima iets royaler en ook sterk op barsten.

 • 25-735 RZ is volgens Rijk Zwaan vergelijkbaar met het hoofdras in Nederland, met een betere houdbaarheid en een mooi scherm. Volgend jaar te zien in praktijkproeven.

  25-735 RZ is volgens Rijk Zwaan vergelijkbaar met het hoofdras in Nederland, met een betere houdbaarheid en een mooi scherm. Volgend jaar te zien in praktijkproeven.

 • Ormonde, een nieuw bloemkoolras voor de zomer.

  Ormonde, een nieuw bloemkoolras voor de zomer.

Overige nieuwe gewassen

Lorikeet en Nandu zijn twee nieuwe spinazierassen voor de zomer. Ze maken deel uit van een zeer uitgebreid assortiment met typen voor de industrie, versmarkt en Oriëntaalse markt. Lorikeet is hoogresistrent voor de wolffysio’s 1-15 (HR Pfs:1-15) en intermediair resistent voor fysio 16 (IR Pfs:16). Nandu is hoogresistent voor de wolffysio’s 1 tot en met 15. Het ras Platypus is het hoofdras voor de zeer vroege zaai (december, januari,februari) en zeer late zaai (september). Kolibri is het hoofdras voor voor- en najaar en Goanna voor de zomer.

Voor rode biet wijst Van Oers op de rassen Zeppo, Monty en Betty. Zeppo is vroeg en productief, Monty heeft een zeer hoog betanine en brix-gehalte, met een inwendig dieprode kleur. Betty is nieuw, met een mooie ronde gladde buitenkant en sterk loof.

Telers van knolselderij kunnen beschikken over het nieuwe ras Merga: voor de vroege teelt, met ronde knollen, sterk op schot en met sterk loof.

 • Spinazieras Lorikeet.

  Spinazieras Lorikeet.

 • Spinazieras Nandu.

  Spinazieras Nandu.

 • Proefveldcoördinator Arno van Oers met knolselderijras Merga voor de vroege teelt.

  Proefveldcoördinator Arno van Oers met knolselderijras Merga voor de vroege teelt.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin