Doorgaan naar artikel

Klokhuis oubollig over spruiten

Spruiten en kleine kinderen, zie dat maar eens te combineren. Het tv-programma Klokhuis ging er vorige week dinsdag mee aan de slag, in een bijdrage van dik vijftien minuten.

Kom daar maar eens om voor een doelgroep die het vaak niet voor elkaar krijgt zich langer dan 30 seconden achtereen te concentreren. Om het geheel wat luchtig te houden, werden teelt- en sorteerbeelden, gemaakt bij Jan en Ronald Herbert, afgewisseld met sketches.

Om met die teeltpraktijk te beginnen: dat zag er dus gewoon goed uit. Te beginnen met de zaai en opkweek en eindigend met teler Jan Herbert en de Klokhuis-presentatrice knagend op een rauwe spruit. Conclusie: ‘gekookt smaken ze beter’.
 
Voor de sketches werd Koning Beatrix werd voor de afwisseling weer eens van stal gehaald, in de weer met spruiten voor een diner met adellijke soortgenoten. Twee pubermeiden voerden een toneelstukje op over de keus voor pizza of spruiten. Dit alles op een manier zoals je dat gewend bent als het over spruiten gaat, maar met een positieve ondertoon.

Het  laatste toneelstukje was weer echt vanouds. ‘Spruitjes zijn niet lekker.’ Je kunt je onderhand afvragen of dat niet anders kan, of ze in Hilversum nooit verder komen dan die stereotype, uitgewoonde opvatting (over oubollig gesproken). Voor Ronald en Jan Herbert is het voldoende aanleiding zich hardop af te vragen het wel zin heeft nogmaals hun medewerking te verlenen aan een soortgelijk initiatief: “publiciteit voor spruiten: graag zelfs, maar waarom weer op deze manier?”

Ik snap het wel, want het gevoel dat overblijft na het zien van de uitzending is wat anders dan je misschien zou willen. Daar staat tegenover dat ‘Klokhuis’ nu eenmaal de vrijheid heeft een onderwerp vorm te geven op een manier zoals ze dat goeddunkt.

Bekijk de film en oordeel zelf.

Onder dit stukje is ruimte genoeg voor meningen, ik zie ze graag tegemoet. 

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin