Doorgaan naar artikel

KCB: Geen signalen smokkelroute peren in Nederland

Bij reguliere en extra inspecties in het handelskanaal komen KCB-inspecteurs geen signalen meer tegen van herkomstfraude.

Het kwaliteitscontrolebureau KCB heeft na de Russische boycot extra inspecties ingezet. Aanleiding was de Russische boycot en signalen dat smokkelroutes in Nederland begonnen met neutrale dozen of verkeerde herkomsten aan partijen. Tegen een aantal marktpartijen is een tuchtzaak gestart.

‘Wij rijden niet achter vrachtwagens aan’

Dit jaar is het beeld anders, meldt KCB. Het lijkt erop dat de extra inzet en controle bedrijven scherper hebben gemaakt zich aan de regels te houden. Maar wij hebben geen zicht op wat in het buitenland gebeurt met deze partijen. We rijden niet achter de vrachtwagens aan, laat KCB weten. Perenpartijen die in andere landen worden omverpakt en een vals fytosanitair certificaat krijgen, zijn in Nederland dus niet te inspecteren. Daarvoor is de Europese markt vrij om handel te drijven.

Groot netwerk

KCB houdt de extra inspecties in stand, ondanks het beeld dat in Nederland in de verpakhallen weinig misstanden worden geconstateerd. De publicatie in de Volkskrant, waarbij een groot smokkelnetwerk werd blootgelegd, heeft niet geleid tot andere maatregelen in Nederland.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin