Doorgaan naar artikel

KCB brengt meer fraudezaken aan

Foto: Jeroen Verheul

Foto: Jeroen Verheul

Het Kwaliteits Controle Bureau (KCB) heeft dit jaar drie fraudemeldingen aangebracht bij de NVWA, Naktuinbouw twee zaken.

Dat blijkt uit een Kamerbrief van landbouwminister Carola Schouten over de fraude met pootaardappelen die begin dit jaar aan het licht kwam.

De KCB heeft in de periode 2010 tot 2018 geen fraude gemeld bij NVWA. In 2018 betrof het één zaak. De vier meldingen van 2018 en 2019 leidden tot drie zaken in het strafrecht en één keer is een exporterkenning ingetrokken, blijkt uit de Kamerbrief.

De meldingen van Naktuinbouw zijn via het bestuursrecht (verscherpt toezicht en corrigerende maatregelen) afgehandeld. KCB voert taken uit in groente en fruit en sierteelt. Dat geldt ook voor Naktuinbouw.

Overleg met keuringsdiensten

Het lijkt er dus op dat KCB en Naktuinbouw meer fraudemeldingen vinden en melden bij NVWA.

Volgens Schouten is de NVWA in overleg met keuringsdiensten over afstemming bij dit soort fraudeonderzoek.

Bij de fraude met pootgoedaardappelen kwam de samenwerking tussen de NVWA en NAK onder druk door verschillende werkwijzen.

Meer instrumenten

Schouten zegde ook toe de werkwijze van keuringsdiensten te evalueren. Daarna is mogelijk de vraag te beantwoorden of de keuringsdiensten meer bestuursrechtelijke boetes zouden moeten kunnen uitdelen. Nu hebben de diensten lichtere sanctiemogelijkheden.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin