Doorgaan naar artikel

Kamp: CO2-systeem glastuinbouw niet van de baan

Kamp: CO2-systeem glastuinbouw niet van de baan

Kamp: CO2-systeem glastuinbouw niet van de baan

Minister Henk Kamp heeft het sectorverzoek voor invoering van het eigen CO2-systeem in de glastuinbouw (EBG) nog in beraad.

Zo’n besluit kan pas vallen na een wetswijziging, stelt Kamp in schriftelijke antwoorden op vragen van CDA. Kamp schrijft dat de nieuwe brancheorganisatie sierteelt een aanvraag voor een algemeen verbindend verklaring heeft gedaan voor dat Energiebesparingssysteem Glastuinbouw (EBG). Dat is nodig om alle glastuinders aan het besparingssysteem te laten meedoen en heffingen te kunnen opleggen.

Wetswijziging

Kamp stelt dat hij eerst nieuwe mededingingswetgeving wil invoeren om duurzame initiatieven meer ruimte te geven. De voorwaarde moet zijn dat een breed draagvlak bestaat voor het initiatief bij ondernemingen in de sector, bij maatschappelijke organisaties en consumenten. Dat betekent dat ook milieu-organisaties zeggenschap krijgen in zo’n besluit.

Traject

Kamp laat verder weten dat het traject voor de aanvraag voor dit EBG een andere is dan waar de sector op mikte, namelijk de Europese integrale marktordeningsverordening en de Regeling producenten- en brancheorganisaties. Hij legt niet uit waarom dit traject niet wordt gelopen. Opvallend is dat de aanvraag alleen van de erkende brancheorganisatie sierteelt kwam en niet ook van glasgroente. LTO Noord Glaskracht kon nog niet reageren.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin