Doorgaan naar artikel

Kamer wil bescherming landbouwgrond

Foto: Jan Willem Schouten

Foto: Jan Willem Schouten

Voor de voedselproductie essentiële landbouwgronden moeten in kaart worden gebracht en worden beschermd als vitale sectoren in het land.

Daartoe heeft de Tweede Kamer opgeroepen in een motie, die was ingediend door CDA-Kamerlid Joba van den Berg. Alleen de VVD stemde in de Tweede Kamer tegen de motie.

‘Geen massale opkoop door Chinezen’

“Het is belangrijk om onze landbouwgronden te beschermen, zodat deze niet massaal worden opgekocht door Chinezen”, aldus Van den Berg. De bescherming van essentiële landbouwgronden als een vitale sector wordt al langer bepleit door het CDA.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) had de motie ontraden. Hij vindt dat de borging van de voedselzekerheid al genoeg geregeld is via het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Bron van zorg

Bescherming van landbouwgrond tegen buitenlandse invloeden is ook in andere Europese landen een bron van zorg. In Roemenië wordt de opkoop van kleine landbouwbedrijven door kapitaalkrachtige investeerders (onder andere vanuit Nederland met steun van de Rabobank) door sommige groepen als een bedreiging gezien.

“Door het in kaart brengen en rapporteren over de noodzaak om essentiële landbouwgronden toe te voegen aan de lijst van vitale sectoren/producten kunnen wij onze voedselvoorziening, maar ook de voedselzekerheid, beter beschermen tegen partijen uit het buitenland. Hiervoor pleit ik al geruime tijd. Ik ben verheugd dat ons voorstel aangenomen is”, aldus Jaco Geurts.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin