Doorgaan naar artikel

Investeringsgolf groenteveredelaars

Nederlandse groenteveredelaars investeren komend jaar miljoenen euro’s in laboratoria, geconditioneerde opslag en logistieke centra in Noord- en West-Nederland.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad vandaag.

Zo bouwt Enza Zaden binnenkort faciliteiten voor zaadverwerking en geconditioneerde zaadopslag en een logistiek centrum. Ook Rijk Zwaan in De Lier breidt uit in De Lier en Fijnaart. Ook elders in Europa worden productievestigingen uitgebreid.

Nunhems bouwt in Nunhem in Limburg al in fases circa 3 tot 5 hectare nieuwe kassen tegenover de hoofdvestiging in Nunhem.

De economische crisis heeft nauwelijks invloed op de zaadbedrijven. Enza Zaden boekte in 2013 een nettowinst  van 31 miljoen euro op een omzet van 196 miljoen, Rijk Zwaan boekte een winst 45 miljoen euro op 311 miljoen euro.  Dat doen ze overigens in een sterk concurrerend veld, maar met hoge toetredingsdrempels.

Volgens directeur Ben Tax van Rijk Zwaan heeft Nederland een uitstekend fiscaal instrumentarium voor stimulering van innovatie. Hij noemt drie regelingen. Recent bleek dat één van die regelingen ervoor dat onder omstandigheden energiekosten voor onderzoekskassen aftrekbaar zijn.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin