Doorgaan naar artikel

‘In de toekomst teelt op zelfvarende platforms’

Een proefproject met zelfvarende platforms in Amsterdam zou in de toekomst moeten leiden tot extra ruimte voor voedselproductie in de stad.

Het gaat bij dit project Roboats om zelfvarende boten van twee bij vier meter die in elkaar geschoven kunnen worden tot grotere platforms. Deze Roboats kunnen zelfstandig verplaatst worden indien nodig.

Volgens Daniela Rus, hoogleraar informatica aan de Amerikaanse universiteit MIT en betrokken bij een proef in Amsterdam met deze Roboats, zal die mogelijkheid van teelt op water zich in de toekomst voordoen.

Levensruimte uitbreiden

Deze zelfvarende platforms (Roboats) kunnen het leven op water uitbreiden met extra bruggen of ruimte voor wonen en dus ook teelt. Amsterdam is een proeftuin voor toepassing van deze varende platforms vanwege de relatief beperkte omvang als wereldstad.

Volgens Rus zijn de mogelijkheden voor deze platforms groot. “Het feit dat ze zichzelf kunnen voortbewegen, maakt al het verschil; als je deze platforms met mensen zou moeten verplaatsen zou dat veel te veel werk kosten.” Rus doet de proef samen met het Amsterdam Institute for Advances Metropolitan Solutions (AMS Institute).

Sceptisch

Rus zegt dat in de krant NRC in een interview over robotisering. Rus is sceptisch over berichten dat kunstmatige intelligentie de mensheid zal tegenwerken op middellange termijn. Ook de techniek met Roboats kan de stad Amsterdam vooruit helpen, denkt ze. Rus is ook directeur van het Computer Science en Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) en daarmee deskundig op gebied van kunstmatige intelligentie.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin