Doorgaan naar artikel

In 4 EU-landen meer banenverlies door Rusland

Image

Nederland neemt in het rijtje van door de Russische boycot getroffen landen plaats 5 in. Dat concludeert het Internationaal Bureau van de ING.

De onderzoekers van de ING publiceerde deze week een rapport met een vergelijking van de EU-landen. Gerekend naar de werkgelegenheid die door de Russische sancties op de tocht komt te staan, komt Nederland met 10 duizend verloren banen ná Polen, Duitsland, Frankrijk en Spanje. In België zouden 3 duizend banen in gevaar zijn.

De sancties raken de Nederlandse uitvoer direct, met name die van de landbouw en voedingsmiddelenindustrie. Maar ook indirect worden bedrijven getroffen. Zo zullen Nederlandse bedrijven veel last hebben van de terugval van de Duitse export naar Rusland.

Inclusief de indirecte leveranties aan Rusland genereert de import van dit land voor €3,7 miljard aan productie in Nederland. Aan deze productie zijn 51 duizend banen verbonden, vooral in de landbouw, de zakelijke dienstverlening, detail- en groothandel en transport, stelt ING.

Daarmee neemt Nederland plaats 7 in onder de EU-landen. Naast de genoemde landen doen ook het Verenigd Koninkrijk en Italië meer zaken met Rusland. Relatief gezien worden overigens de Baltische landen Litouwen, Estland en Letland het hardst geraakt. Die verliezen op hun totaal aantal werkende burgers vijf keer zoveel werkgelegenheid als Nederland of België.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin