Importfraude bewezen met labtest

12-06-2015 | Laatste update op 14-09 | |
Importfraude bewezen met labtest

De Nederlandse douane gebruikt al geruime tijd laboratoriumtests om de herkomst van geïmporteerd groente te controleren.

Dat gebeurde in het geval van een ingevoerde partij knoflook al in 2007. Onderzoek in een gespecialiseerd laboratorium in de Verenigde Staten toonde aan dat de knoflook niet uit het opgegeven land kwam. Daaruit volgde namelijk een 99 procent zekere match met sporenmonsters van partijen uit China. De partij was aangemeld met herkomst uit Pakistan. Voor Chinese knoflook geldt een importtoeslag. De uitslag van het onderzoek leidde tot een naheffing waarvoor de importeur naar de Hoge Raad stapte. De procureur generaal wees dat beroep echter af.

De importeur liet een tegenonderzoek uitvoeren in Schotland, maar dat haalt het onderzoek van het Amerikaanse lab niet onderuit. De importeur stelde voor ambtenaren van de douane mee te nemen naar Pakistan om de teelt te onderzoeken, maar de douane wees dit af. Ook die houding van de douane is voor de procureur generaal geen reden af te zien van de afwijzing.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer