Doorgaan naar artikel

‘Impact Oekraïnecrisis gigantisch’

Niels Zuurbier. - Foto: Lex Salverda premium

Niels Zuurbier. - Foto: Lex Salverda

Wat er in de Oekraïne momenteel gaande is, is echt onbeschrijflijk.

Ik hoop dat er snel een einde aan komt. Helaas maakt deze crisis ook duidelijk hoe het zit met onze voedselzekerheid en hoe destructief het effect is op al onze voedselstromen. De impact op de beschikbaarheid van vlees en graan, maar ook op akkerbouw- en zelfs vollegrondsproducten is gigantisch.

Zaad en kunstmest duur

Er kan nu al niet gezaaid of bemest worden, omdat zaad of kunstmest simpelweg niet te krijgen of enorm duur is. Deze week kochten wij kunstmest voor € 70 per ton, volgende week kan die prijs € 120 of € 140 zijn, het gaat echt heel snel. Een reden te meer om de kostprijs nog eens extra onder de loep te nemen. Maar het gaat verder, er is ook al schaarste aan karton en pallets. Dan gaat het niet meer om stijgende kosten, maar gewoon om beschikbaarheid van grondstoffen.

Hamsteren

Wij hadden 5 hectare land over en dachten ‘dan zaaien we daar toch tarwe op’, maar al het zaad is inmiddels op. Dat betekent dat er veel meer tarwe gezaaid is, maar dat kan ook betekenen dat er minder vollegrondsgroenten geplant gaan worden. Ik kan me voorstellen dat ook de beschikbaarheid van eerste levensbehoeften dusdanig in het gedrang gaat komen, dat mensen op een gegeven moment aan het hamsteren slaan.

Als ik zie hoe politici op de huidige situatie reageren, dan denk ik ‘die hebben boter op hun hoofd’. Hoe kan Frans Timmerman nu zeggen dat de Green Deal zo snel mogelijk moet worden doorgevoerd? Snapt hij wel hoe kwetsbaar we zijn en wat er precies aan de hand is?

Btw-verlaging brandstof

Wat me helemaal in het verkeerde keelgat schoot, is het mogelijk invoeren van btw-verlaging op brandstof. Begrijp me niet verkeerd, het is goed dat de brandstofprijzen omlaag gaan, maar toen het om een verlaging van de btw op groenten en fruit ging, kon dat niet, want de systemen konden dat niet aan! Kunnen ze dat nu ineens dan wel? Het is weer zo’n voorbeeld van hoe (on)betrouwbaar onze overheid blijkt te zijn.

‘Btw-verlaging op brandstof prima! Maar op groenten ging dat niet’

Van alle reacties van politici die ik de laatste tijd gehoord en gelezen heb, waren er maar twee waarbij ik dacht ‘die hebben het begrepen’. Dat waren die van Pieter Omtzigt en Wopke Hoekstra. Die laatste zei dat het kabinet met het regeerakkoord terug moet naar de tekentafel. In zeer korte tijd is de wereld dusdanig veranderd dat er van dit regeerakkoord weinig meer klopt.

Verontrustend, dat één persoon met één beslissing zoveel teweeg kan brengen…

Bekijk meer

Delen

Image
Niels Zuurbier

LTO-vakgroepvoorzitter vollegrondsgroenten

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin