Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘Ik heb het roer rigoureus omgegooid om de trossen sterker te maken’

"De planten waren bij aflevering mooi gelijk maar de eerste trossen zijn heel onregelmatig gepositioneerd. De eerste tros zit soms op het zesde blad maar ook op het elfde blad. En tussen de eerste en tweede tros zitten vaak 4 of 5 bladeren", zegt Cock van Schie in Kwintsheul.

“De planten waren bij aflevering mooi gelijk maar de eerste trossen zijn heel onregelmatig gepositioneerd. De eerste tros zit soms op het zesde blad maar ook op het elfde blad. En tussen de eerste en tweede tros zitten vaak 4 of 5 bladeren”, zegt Cock van Schie in Kwintsheul.

Hij heeft op 10 en 11 december de 6,5 hectare geplant met het ras Arvento (onderstam Maxifort) voor losse tomaten. “De oorzaak ligt in het bijzonder donkere najaar. Arvento is daar erg gevoelig voor. De eerste tros is eind november ontwikkeld en de tweede was zo laat dat hij op de tuin is ontwikkeld.”  De lange, dunne planten laten zich niet gemakkelijk sturen. Door de lage plantbelasting en het gebrekkige licht dreigen ze te vegetatief en zwak te worden. “Ik heb het roer aan het eind van week 2 rigoureus omgegooid om de trossen sterker te maken.” Eerst stond er nog een voornacht temperatuur in van 14 graden en een nanacht van 16 graden. Sinds 10 januari is de instelling voor de hele nacht op 12 graden. En de dagtemperatuur is verhoogd naar 22 graden plus 2 graden lichtverhoging.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers