HOT mikt op 20 hectare kleine percelen glas Westland

24-08-2017 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Dit jaar verwacht HOT Ontwikkelbedrijf Nederland BV op 60 percelen in het Westland een bieding te doen.

Het lijkt realistisch als tegen het einde van het jaar een overeenstemming is bereikt voor 20 hectare. Dat zei Rob van de Ende, directeur van het Ontwikkelbedrijf woensdag tijdens een bijeenkomst van de werkgroep herstructurering.

Van de Ende gaf een overzicht van de werkzaamheden van het Ontwikkelbedrijf. In Westland is op een glasgebied van 500 hectare een selectie gemaakt van twaalf kansrijke projecten. Daar komen biedingen uit op naar verwachting zestig kavels. Van de Ende erkent dat het ‘wat tegenvalt’, maar dat omstandigheden op de markt een ambitie van 50 hectare op dit moment onmogelijk maakt.

Vervuilde grond

Het Ontwikkelbedrijf stuit op veel onvoorziene problemen, zoals vervuilde grond. Hij noemde het voorbeeld van een perceel waarover al langer overeenstemming bestaat tot koop, maar waar nu het derde grondonderzoek heeft plaatsgevonden. Ook is voor een groep telers verkoop niet de beste optie en kiezen ze voor verhuur van de kassen. Met de lage rente en kapitaalbelasting is geld op de bank misschien niet de beste manier om rendement te maken, erkende hij. “Het is een taai onderwerp waar we niet pessimistisch over moeten zijn. We kunnen daar alleen enthousiasme tegenover zetten.”

Marktwaarde en bonus

Van de Ende beschreef hoe de bieding op een perceel wordt opgebouwd. Telers kunnen de marktwaarde tegemoet zien plus een bonus die uit ontwikkeling van een project volgt. “De winst van een project gaat naar de eigenaren, niet naar het Ontwikkelbedrijf”.

Het Ontwikkelbedrijf broedt op plannen om gerichter naar buiten te treden en mogelijk in overleg te treden met LTO Glaskracht Nederland. Communicatie is belangrijk, ook over realistische marktontwikkelingen. “Op feestjes wordt weleens gezegd dat al weer prijzen van € 70 per vierkante meter betaald worden voor percelen glas. Maar als je dat gaat uitzoeken is dat totale onzin.”

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer