Doorgaan naar artikel

Horecasluiting treft tuinbouw weer

Vanavond sluit de horeca weer, als een van de maatregelen om de tweede coronagolf te stuiten. - foto: ANP

Vanavond sluit de horeca weer, als een van de maatregelen om de tweede coronagolf te stuiten. - foto: ANP

De regiegroep van de crisisorganisatie Coronacrisis Tuinbouw komt morgen bijeen om de schade door de nieuwe coronamaatregelen te inventariseren.

Voorzitter Jaap Bond van de regiegroep vermoedt dat deze keer de groente- en fruitketen veel zwaarder wordt getroffen dan de sierteelt, met name door de horecasluiting. Hij sprak met Rob Baan die opnieuw product moet weggooien.

‘Compensatie-aanvraag’

“Het zijn opnieuw de bedrijven die leveren aan de foodserviceketens die hier last van hebben”, aldus Bond. “We gaan opschalen met de regiegroep met als doel een compensatie-aanvraag in te dienen.”

Geld over uit eerste regeling

Mogelijk is er nog geld over uit eerste tuinbouwregeling Tegemoetkoming land- en tuinbouwondernemers COVID-19, maar Bond denkt dat het bedrijfsleven een nieuwe regeling met de overheid moet proberen te bewerkstelligen. Niet besteed geld gaat in principe immers terug naar de algemene middelen.

In de eerste regeling kregen bedrijven vanaf een miljoen euro omzet (in de periode 12 maart tot 11 juni) maximaal 49% van de schade vergoed. Dat percentage nam af bij grotere bedrijven.

Beheer
WP Admin