Doorgaan naar artikel

Hoge energieprijzen en slecht weer bepalen prijzen bladgewassen

Voor bladgewassen onder glas, zoals kropsla en slasoorten, is het vanaf begin van dit jaar tot mei een goede periode met hoge prijzen geweest. De periode erna was het moeilijker door meer aanbod vanwege hogere productie.

“Het is weer een bijzonder jaar voor telers van bladgewassen onder glas: donkere periodes met behoorlijk veel regen afgewisseld door heel hete periodes”, zegt Bas van der Waal, Salesmanager Marni Fruit. “Bij vrijwel alle slasoorten was in veel gevallen de kwaliteit ondermaats. De gewichten vielen ook tegen, doordat na hoge temperaturen schot optreedt en er dus voortijdig op lage gewichten moest worden geoogst. Dat kroppen van laag gewicht in de supermarkten niet worden gewaardeerd, is eenieder bekend. Bijkomend voordeel is wel dat in de zomervakantieperiode de prijzen op een redelijk tot goed niveau lagen voor alle slasoorten. De financiële opbrengst is voor de meeste slasoortentelers dit jaar goed tot heel goed.”

Minder kropsla aangeplant

Vanwege de hoge energieprijzen is in het begin van het jaar het aanbod van kropsla niet groot. “De aanplant van serresla was bij ons 30% minder”, zegt Benny Cuypers, Divisiehoofd Verkoop groenten van BelOrta. “De eerste weken waren de prijzen vrij stevig. De periode tot eind maart is er tot € 1 per stuk betaald. Daarna nam de aanvoer van sla toe en is de prijs gaan zakken.” Vanaf eind april tot eind juni was het een moeilijke periode met zwakke prijzen van € 0,20 tot € 0,30 per kropsla. “In het voorjaar waren de prijzen dus zeer matig. Vanaf juli is er verbetering gekomen en zijn de prijzen teruggegaan naar € 0,50 per stuk en soms een uitschieter naar € 0,60 per stuk.” De hogere prijzen zijn volgens Cuypers het gevolg van het slechtere weer, waardoor de lokale producties in Duitsland en Frankrijk achterbleven. “Vanuit Duitsland kregen we meer vraag naar sla, waardoor de prijzen omhooggingen.” Tot het einde van het jaar wordt een continue aanvoer van kropsla verwacht.

De groene en rode eikenbladsla zijn probleemloos door de zomerperiode gekomen, al was ook hier alert blijven voor schot en luis een prioriteit

Lollo’s en eikenbladsla

Van der Waal stelt vast dat bij de lollo rossa dit jaar de ‘triple red’-rassen zijn doorgebroken wat betreft oogstzekerheid en gewicht onder normale weersomstandigheden. Lollo bionda profiteert volgens hem van de luisresistente rassen, waardoor het belangrijkste probleem bij deze variëteit gemakkelijk was te tackelen. “De groene en rode eikenbladsla zijn probleemloos door de zomerperiode gekomen, al was ook hier alert blijven voor schot en luis een prioriteit.”

Bij lollo bionda, lollo rossa en eikenbladsla verliep de prijsvorming in het begin van het jaar ook goed. Cuypers: “De prijzen waren goed tot zeer goed door minder aanbod van deze slasoorten in Europa. Tot mei heeft het goed gelopen. Door een goede productie vanwege het goede weer waren in de maanden mei, juni en juli de prijzen zwak en lange tijd rond de € 0,10 tot € 0,20 per stuk. De vraag was in die periode niet groot.”

Door het slechtere weer in juli nam begin augustus de aanvoer af door minder productie, vooral in de omliggende landen. Hierdoor gingen de prijzen omhoog. Half augustus liggen de prijzen van lollo bionda en lollo rossa in de buurt van € 0,50-€ 0,60per stuk. Voor de roze eikenbladsla is dat € 0,40-€ 0,50 per stuk.

Markt veldsla vrij snel gekeerd

“Bij veldsla waren in het begin van het jaar de prijzen goed. Maar al vrij snel, begin maart, is de markt voor veldsla gekeerd. Sinds die tijd is het een ‘mager beestje’ geweest met nauwelijks positieve uitschieters. En dat is opvallend, want in andere jaren waren er altijd wel uitschieters naar boven. Bijvoorbeeld in een warme periode, waardoor er minder aanbod van veldsla is. Dit jaar zijn er geen gaten in de productie. De productie van onder glas is continu op niveau geweest. Dan is het moeilijk om de prijzen omhoog te krijgen.”

Van der Waal: “Rucola zien we steeds meer in de schappen en hierdoor is teeltuitbreiding makkelijk op te vangen. De teelt zorgt voor weinig problemen, maar de oogst blijft een vak apart. Dat er teeltuitbreiding aan zit te komen, is duidelijk een kwestie van tijd. Hetzelfde gaat op voor veldsla. De traditionele teelt, waarin met een mes de ’struikjes’ worden afgesneden, gaat het verliezen van het machinaal oogsten van de veldsla ‘blaadjes’.”

Andijvie en ijsbergsla

Voor andijvie is het tot nu toe een goed seizoen. Bij andijvie is de prijsvorming voor het kasproduct in het begin van het jaar goed geweest. Dat heeft zich doorgezet bij de vollegrondsproductie, die niet overdreven is door het lange koude voorjaar en de droogte in juni.

Voor ijsbergsla van onder glas was het een voorjaar met goede resultaten, maar kwam er toch een periode in april/mei met veel binnenrand, losse kroppen en lage stuksgewichten. En ook hier waren de opbrengsten in kilogrammen lager, maar dat is met de hogere prijzen geheel gecompenseerd.

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin