Doorgaan naar artikel

Hogan wil blijven als landbouwcommissaris

Of Hogan een tweede termijn krijgt, hangt af van onderhandelingen na de Europese verkiezingen.

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan gaat voor een tweede termijn. Hogan zegt dat hij in de volgende periode in de Europese Commissie opnieuw de landbouwportefeuille wil beheren.

“Of ik die portefeuille krijg, is niet aan mij”, zegt Hogan in gesprek met Boerderij. “Dat is aan de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Ik heb er geen enkel probleem mee om mijn rol als landbouwcommissaris voort te zetten.”

De Ier heeft zich als Europees landbouwcommissaris geliefd gemaakt. Hij maakt zich sterk voor het landbouwbudget, ook al heeft hij daarvoor in de Europese Commissie niet de wind mee.

Het landbouwbudget staat voortdurend onder druk. Ook omdat lidstaten en de Europese Commissie andere prioriteiten leggen. Bijvoorbeeld voor het Europees veiligheids- en immigratiebeleid.

Ook op nominatie om handelscommissaris te worden

Of Hogan de nieuwe landbouwcommissaris wordt, hangt af van de onderhandelingen na de Europese verkiezingen. De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt waarschijnlijk de christendemocraat Manfred Weber of diens sociaaldemocratische tegenpool Frans Timmermans. Het is aan de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie om in samenspraak met de regeringsleiders de verschillende portefeuilles te verdelen.

Hogan zelf zegt niet dat hij een tweede keus heeft, mocht de landbouwportefeuille niet opnieuw bij hem belanden. Waarnemers in Brussel zien echter dat de landbouwcommissaris ook op de nominatie staat om handelscommissaris te worden of commissaris voor mededinging.

Hogan heeft in de afgelopen 5 jaar tal van agrarische handelsmissies geleid. Volgende week gaat hij naar Japan met meer dan 30 Europese bedrijven, waarvan 6 uit Nederland.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin