Doorgaan naar artikel

Hogan: Genoeg gedaan voor fruittelers na boycot

Na de Russische boycot in 2014 heeft de Europese Commissie met een breed pakket gewerkt aan marktstabilisering en herstel voor de groente- en fruitsector.

Veel van dat beleid moet ook op langere termijn een concurrentievoordeel opleveren, zoals het openen van nieuwe markten, volgens Eurocommissaris Phil Hogan. Dat geldt ook voor het versterken van de positie van de afzetorganisaties via aanpassing van regels voor de gemeenschappelijke marktordening groente en fruit (GMO). Daardoor is bijvoorbeeld ook de interventiemogelijkheid voor telers verruimd.

2.000 hectare fruitbomen rooien

Hogan somt de maatregelen op na vragen van de Spaanse Europarlementariër Francesc Gambús van de Europese Volkspartij (PPE). Gambús wees Hogan op het Catelaanse plan om 2.000 hectare fruitbomen te rooien om marktherstel te bewerkstelligen. Er is dus nog altijd geen structureel marktherstel. Hogan zegt in een antwoord dat bij de Europese Commissie geen aanvraag is gedaan om met Europees geld zo’n rigoureuze maatregel voor marktherstel in te zetten.

Voor € 500 miljoen opgekocht

Hogan wijst erop dat sinds 2014 circa € 500 miljoen is uitgegeven aan het opkopen van in totaal 1,7 miljoen ton groenten en fruit. Deze maand wordt voor het eerst geen fruit meer opgekocht voor de ‘Ruslandregeling’. In Nederland werd afgelopen jaar nog 197 ton opgekocht, bestaande uit voornamelijk peren.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin