Doorgaan naar artikel

‘Historisch: alle spitskool zit al in de bewaring’

“De spitskool hebben we al een week van het veld”, reageert Michel Timmerman van TB&S in Sint Pancras op 25 oktober. “En morgen zit al onze sluitkool in de bewaring.”

Dat is historisch, want zo vroeg hebben ze dat nog nooit voor elkaar gekregen. “Voor spitskool was het een bijzonder jaar, omdat we veel kool in een korte tijd hebben moeten snijden. Gekscherend hebben we 3 november wel eens als einddatum voor het snijden gesteld, want dan ben ik jarig, maar dat is nog nooit gelukt.” Wat naast de ontwikkeling van de spitskool een rol speelt, is dat het areaal sluitkool bij TB&S gekrompen is. Het personeel kan nu dan ook naar huis. “Het oogstwerk zit er weer op.”

Lichte kolen

Het beeld dat marktbureau AMI voor Duitsland schetst, kan Timmerman bevestigen. Ook in Nederland is de kool nog aan de lichte kant, met name door de droogte in augustus en september. “Je hoeft ook niet te verwachten dat ze op het veld nog veel zwaarder zullen worden, maar je kunt ervoor kiezen om het nog even af te kijken.” Kwalitatief stonden de kolen bij Timmerman er in ieder geval wel redelijk goed voor. “Zeker de sluitkool is van goede kwaliteit. Bij spitskool is het beeld wat wisselender, met name door Xanthomonas. De druk van rupsen was wel groot, maar dat hebben we toch goed onder controle gekregen.”

Planten in Portugal

Bij spitskool gaat het om het ras Marshall dat vanuit de bewaring tot in februari geleverd gaat worden. Zo rond half februari wordt de overstap gemaakt naar de teelt in Portugal met eveneens het ras Marshall van Hazera, maar ook Fernando, een ras dat ze exclusief telen in licentie van Bejo. In de eerste week van oktober werden daar de eerste geplant, onder goede omstandigheden. “We hebben af en toe een bui gehad, tot nu toe is het planten uitstekend verlopen. De moeilijke periode komt nog, in november/december moet je de goede momenten vaak zien te stelen. We planten tot in januari, die kunnen we dan eind mei nog naar Nederland exporteren. En dan hebben we het jaar weer rond, als alles normaal verloopt. Voor spitskool was dat dit jaar in ieder geval niet zo.”

AUTEUR STAN VERSTEGEN

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Michel Timmerman

sluitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin