Doorgaan naar artikel

Herstructurering glas Zaltbommel loopt achter

Foto: RBI

Foto: RBI

Herstructurering van de glastuinbouw in de Bommelerwaard (Gld.) ging in 2017 langzamer dan verwacht.

De herstructurering bedroeg bijna 38 hectare doordat de nieuwbouw van het grote aardbeienbedrijf in Zuilichem rondkwam (van 37,1 hectare glas). Overigens wordt dat in delen gebouwd. In 2017 liep een aantal andere projecten vertraging op zoals de bouw van een aardbeienkas in Nieuwaal (3,8 hectare) en een kas van 14,7 hectare in Brakel. Deze projecten worden in 2018 verwacht, zo schrijft het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB). Het gaat in totaal om circa 19 hectare nieuwbouw dat niet gerealiseerd is in 2017.

Het bureau PHTB heeft de opdracht om de tuinbouw in de Bommelerwaard te moderniseren en te herstructureren. De provincie Gelderland bracht daarvoor al ruim € 16,3 miljoen in.

Coalitie HOT

Recent heeft het PHTB besloten om voor de nieuwe grondtransacties voor de herstructurering te gaan samenwerken met ontwikkelbedrijf HOT, uit het Westland. Dit ontwikkelbedrijf is geïnitieerd door de Federatie Vruchtgroente Organisaties, Royal Flora Holland en de Rabobank. De risico’s op gronden worden voor het PHTB hiermee beperkt tot de eigen plankosten.

Uit het jaarverslag valt op te maken dat per grondtransactie wordt beoordeeld welke rol Coalitie HOT op zich neemt en welke PHTB.

Tuindersriool

In de Bommelerwaard wordt ook gewerkt aan een ‘tuindersriool’ voor gezamenlijke bewerking van afvalwater. Daarvoor moet in 2019 circa 35 kilometer leiding geplaatst worden bij circa 60 bedrijven. Het is 1 van de projecten die door de Crisis- en Herstelwet in een snel tempo gerealiseerd zijn. Daarvoor is € 1,7 miljoen aan Europese subsidie aangevraagd en ontvangen.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin