Doorgaan naar artikel

‘Handel mag best begrip tonen voor droogte’

Foto: Stan Verstegen premium

Foto: Stan Verstegen

Peer Schraven voorziet op 25 juli dat de echte problemen voor bleekselderij nog gaan komen.

“De handel mag best begrip hebben voor de situatie. Natuurlijk doen we ons best voor een zo goed mogelijk product, maar de bleekselderij die nu nog geplant is, heeft geen natuurlijke neerslag gehad en gaat bij extreme temperaturen de grond in. Dat zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de kwaliteit.”

Bruine harten zijn grootste probleem

Het grootste probleem bij bleekselderij is het voorkomen van bruine harten. “Daarop is de temperatuur niet zo van invloed, maar wel het feit dat we geen neerslag hebben gehad. Het is heel lastig om de bodem op vochtspanning te houden met beregenen, zeker als het gewas nog extra verdampt door de wind. We hebben te maken met flinke fluctuaties en dan zijn bruine harten bijna niet te voorkomen.”

Vlotte handel

Een voordeel van de situatie is dat de handel vlot verloopt. “Er is veel vraag en de problemen die wij hebben, spelen ook in het buitenland. Daardoor is er veel vraag naar bleekselderij.”

’s Nachts bespuiten extra belasting

Bij de gewasbescherming vragen vooral rupsen aandacht. “Bladvlekken of Sclerotinia komen met dit weer niet voor. We spuiten op waarneming Karate Zeon tegen rupsen. Dat doen we ’s nachts, tussen 22:00 en 5:00 uur, omdat dat middel bij deze temperaturen overdag geen werking heeft. De persoon die deze werkzaamheden uitvoert, weet dat, maar het is natuurlijk wel een extra belasting. We doen dit al een maand op deze manier. Als je overdag spuit en de werking is maar 30%, dan kun je net zo goed geen bespuiting uitvoeren.”

24 uur beregenen

Met beregenen is het bedrijf 24 uur per dag bezig. “Zelfs met de 15 haspels die we hebben, redden we het niet. We hebben er nog een paar bijgekocht. Overdag beregenen we de geplante en nog jonge gewassen, ’s avonds en ’s nachts zijn de gewassen aan de beurt die tegen de oogst aan zitten.”

“Hoe dan ook, je ziet wel dat de gewassen minder uniform staan dan we gewend zijn. De wind heeft toch zijn invloed op het beregeningseffect. Bij bleekselderij zie je dat niet zo, maar bij gewassen als ijsbergsla zeker wel. Bij bleekselderij zie je wel verschillen tussen de rassen in gevoeligheid voor bruine harten. Ik laat even in het midden welke rassen het gevoeligst zijn.”

Op donderdag 26 juli stond bij Compliment de laatste planting bleekselderij op de planning.

Auteur: Stan Verstegen

Delen

Image
Peer Schraven

is mede-eigenaar van Compliment

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin