Doorgaan naar artikel

Duitsers roepen op tot boycot Zuid-Spaanse ‘droogte-aardbei’

De discussie over verdroging van Spaanse natuurgebieden door aardbeienteelt loopt op. Een Duitse consumentenorganisatie roept op tot boycot van Zuid-Spaanse aardbeien.

Met een petitie heeft de Duitse consumentengroep Campact grote supermarkten in Duitsland opgeroepen aardbeien te boycotten uit Huelva. Voor telers komt dat bovenop droogteproblemen en verliezen in januari toen Franse boeren partijen fruit vernietigden.

Natuurpark Donana bedreigd door droogte

De Duitse petitie moet druk zetten op de regionale overheid van Andalusië op te treden tegen illegale zachtfruitpercelen en waterputten. Vele honderden hectares liggen in de buurt van Donana National Park, een van Europa’s grootste en faunarijke moerasgebieden, waar vogels uit Noord-Europa overwinteren. Droogte bedreigt het gebied. Irrigatie van deze aardbeien- en frambozenvelden zal dat verergeren, is de vrees van Duitse milieuactivisten.

Telersorganisaties in de provincie Huelva noemen de oproep tot boycot een ongerechtvaardigde aanval op de regionale landbouwsector. De bond Asaja wijst op de aanval op ‘duizenden producenten en hun gezinnen die het hele jaar door hard werken’. Eerder wees de bond Freshuelva erop dat Spaanse maatregelen meer water naar het gebied moeten leiden, maar die maatregelen zijn vertraagd. Dat was reden voor grootschalige protesten van telers vorige maand in Sevilla.

Lees ook: Spaanse zachtfruittelers straat op om ‘historische’ droogte

Garanties gevraagd om ‘fout water’ tegen te gaan

De droogtediscussie loopt al jaren. Ook de Europese Commissie zette Spanje eerder onder druk natuurbeschermingsmaatregelen te nemen. Al jaren geleden wezen milieu-organisaties in Nederland al op het gebruik van ‘fout water’ in Huelva. Certificering als GlobalGap moet dat voorkomen, stelden supermarkten in Nederland toen.

Supermarkteisen voor watergebruik worden ook steeds scherper, maar milieuorganisaties stellen dat controles niet waterdicht zijn. Nederlandse supermarkten vragen daarnaast garanties van hun leveranciers dat zij geen ‘fout water’ gebruiken.

Supermarkten doen nog niets met oproep tot boycot

De droogtediscussie loopt nu hoog op in Duitsland. De petitie van Campact had dinsdag 20 februari 165.000 handtekeningen opgeleverd. Een bezoek van een Duitse overheidsdelegatie kon niet doorgaan vanwege de oplopende spanning.

De Duitse supermarkten volgen de oproep tot boycot niet op, blijkt uit hun interverkopen. Wel bieden zij veel aardbeien uit meerdere Europese teeltgebieden aan, zoals Italië en Griekenland. In 2022 riepen zo’n 20 Europese supermarkten, waaronder Lidl, Aldi en Sainsbury‘s, de Andalusische regering nog wel op de controversiële wet op te schorten die veel waterputten en velden legaliseert.

Nog geen prijseffect handelsmarkt

Op Duitse en Franse groothandelsmarkten was van een prijseffect door de oproep tot boycot deze week ook geen sprake. Na een piek in de prijzen rond Valentijnsdag tot € 7,60 per kilo betaalden afnemers donderdag 22 februari op de groothandelsmarkt in München weer normale prijzen van € 5,60 per kilo. Ook Nederlands product doet voorzichtig intrede op de Duitse markt met een handelsprijs van € 8,09 per kilo.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin