Doorgaan naar artikel

Hamburg schikt om valse Ehec-claim Spaanse komkommer

De Spaanse afzetorganisaties Frunet Bio en Costa de Almería hebben na jaren procederen een financiële schikking getroffen met de autoriteiten van de Duitse stad Hamburg in de Ehec-zaak rond Spaanse komkommers in 2011.

Ruim zes jaar verklaarde de Hamburgse minister van volksgezondheid Cornelia Prüfer-Storcks dat Spaanse (biologische) komkommers de bron waren van de desastreuze E.coli-besmetting. Later werden ook andere groenten verdacht gemaakt. De consumptie van vrijwel alle verse groente en fruit zakte ver in.

Uiteindelijk bleek besmette fenegriek-kiemgroente de werkelijke bron. De schade voor de Nederlandse tuinbouw wordt geschat op ruim € 150 miljoen. Volgens de landbouwminister van Andalusië Rodrigo Sánchez Haro heeft de EU in totaal € 200 miljoen uitgekeerd aan de producenten om het storten van product te compenseren. Andalusië ontving daarvan € 33 miljoen.

De Ehec-crisis lijkt in veel opzichten op de recente fipronil-zaak in de pluimveesector, met dit verschil: de Ehec-besmettingen kostten aan 46 mensen in Duitsland het leven.

Lagere schikking

Naar aanleiding van de valse beschuldigingen spanden de afzetorganisaties Frunet Bio uit Malaga en Costa de Almería een rechtszaak aan tegen de Hamburgse minister en claimden € 2,3 miljoen schadevergoeding. In 2015 stelde het Hamburgs gerechtshof de Spaanse organisaties in het gelijk. De minister ging vervolgens in beroep.

De partijen zeggen niet hoe hoog de uiteindelijke schikking uitvalt, maar hij valt niet hoger uit dan € 1 miljoen, schrijft Hortoinfo. Bovendien zouden beide opponenten de juridische kosten samen delen.

Verdere stappen

Naar aanleiding van de schikking studeert Fepex, de overkoepelende federatie van Spaanse exporteurs van groente en fruit, op de mogelijkheid om ook compensatie te krijgen voor de andere Spaanse telers.

De valse beschuldigingen heeft de hele sector veel geld gekost, aldus directeur José María Pozancos. “Het kan niet zo zijn dat in zo’n ernstige crisis zulke ongefundeerde beweringen worden gedaan met zulke enorme economische gevolgen, terwijl dat geen verdere consequenties heeft voor de veroorzakers ervan.”

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin