Doorgaan naar artikel

Grote vraag naar spruiten in Duitsland

Dit seizoen zitten de prijzen voor spruiten op de Duitse groothandelsmarkten hoger dan vorig jaar en dan het gemiddelde over de jaren 2018 tot en met 2020 - Archieffoto.

Dit seizoen zitten de prijzen voor spruiten op de Duitse groothandelsmarkten hoger dan vorig jaar en dan het gemiddelde over de jaren 2018 tot en met 2020 - Foto: archief Misset

Het Duitse marktbureau AMI constateert op de Duitse groothandelsmarkten een grote vraag naar spruiten onder invloed van de wat winterse omstandigheden.

De oogst van en de handel in spruiten verloopt volgens AMI momenteel naar wens. De huidige wat winterse omstandigheden zijn goed voor een stijgende vraag. De prijzen op de Duitse groothandelsmarkten liggen dan ook hoger dan vorig jaar in de eerste week van december, hetgeen op dit moment geen belemmering is voor een levendige handel, aldus AMI.

Prijsniveau onveranderd

De handelsprijzen voor Duitse en Nederlandse ongeschoonde spruiten liggen halverwege deze week 49 met een gemiddelde prijs van € 1,89 op hetzelfde niveau als vorige week. De prijzen op de Duitse groothandelsmarkten liggen hoger dan vorig jaar in deze periode het geval was, toen zat de prijs gemiddeld op € 1,53.

Betere seizoenprijzen

Dit seizoen zitten de prijzen voor spruiten op de Duitse groothandelsmarkten hoger dan vorig jaar en dan het gemiddelde over de jaren 2018 tot en met 2020. In de periode van week 41 tot en met 49 zit het prijsniveau over die drie jaar tussen € 1,50 en circa € 1,60.

In 2021 was dat niet anders, alleen met een iets ander prijsverloop. In 2022 startte het seizoen met een prijs van € 1,76 in week 41 en steeg die prijs naar € 2,08 in week 43. Vervolgens zakte de prijs geleidelijk tot € 1,89 in week 49. Dit jaar is ook sprake van iets fijnere spruiten dan normaal het geval is.

Belgische spruiten

Ongeschoonde Belgische spruiten stegen in vergelijking met vorige week 14% in prijs, naar een niveau van € 2,30 per kilo. Voor geschoonde Belgische spruiten steeg de prijs zelfs met 34% tot € 3,36 per kilo.

Beheer
WP Admin