GroenLinks: Heffing op middelen, niet op CO2 tuinbouw

17-11-2020 | Laatste update op 15-09 | |
Foto: Peter Visser
Foto: Peter Visser

GroenLinks wil een heffing op broeikasgassen en stikstof in de landbouw. Dat geldt niet voor glastuinbouw.

Dat blijkt uit nieuwe klimaatvoorstellen van GroenLinks. Wel wil de partij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest ontmoedigen met heffingen. Verder maakt de partij zich sterk om groente en fruit onder het lage btw-gehalte te krijgen, een onderdeel van het verkiezingsprogramma.

Heffing broeikasgassen

De nieuwe klimaatvoorstellen (Green New Deal) hebben een focus op landbouw zonder hete hangijzers in de glastuinbouw te benoemen. Bij navraag laat de woordvoerder weten dat de heffingen op broeikasgassen niet voor glastuinbouw gelden, maar dat kan in de toekomst anders worden, voegt ze eraan toe. In 2040 moet de industrie in Nederland klimaatneutraal werken. De glastuinbouw heeft zelf ook plannen daartoe.

Omschakeling

Het geld uit de heffingen voor de landbouw staat tegenover een investering van € 3 miljard in boeren die omschakelen naar duurzame landbouw. Ook hier is een scheiding tussen land- en tuinbouw. Partijleider Jesse Klaver maakte maandagavond 16 november in Almere de milieuplannen bekend.

In het pakket aan maatregelen, dat volgens GroenLinks een bijdrage kan leveren aan de klimaatdoelstellingen van Parijs, zit ook een aanmerkelijk bedrag voor het inkrimpen van de veestapel (€ 5 miljard). Voor de uitbreiding van de natuur trekt de partij in haar plannen € 4 miljard uit.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer