Groeiende vraag doet olieprijzen stijgen

20-01-2011 | Laatste update op 26-10 | |
Groeiende vraag doet olieprijzen stijgen

Afgelopen weken zagen we een verdere stijging van de olieprijzen.

De IEA (International Energy Agency) stelde voor de 4e maand op rij haar verwachtingen voor de vraag naar olie naar boven bij.
Ondertussen gaven OPEC ministers aan geen kwaad te zien in olieprijzen boven de 100 $/vat en de olieproductie in dat geval niet te verhogen. Speculanten reageerden hierop door posities vast te houden, hetgeen resulteerde in een olieprijs van ruim $98 $/vat.
Gesteund door positieve signalen over economische activiteit in lidstaten van de OESO, verwachten wij dat de olie de 100 $/vat de komende periode blijft testen. De laatste keer dat de olie deze grens naderde was vlak voor de aanvang van de financiële crisis in 2008. Opvallend is het grote verschil (meer dan 6 $/vat) tussen de Brent en WTI notering.

De Europese ministers van Financiën werden het afgelopen maandag en dinsdag eens over versterking van het Europees reddingsfonds. Door het uitblijven van concrete maatregelen is het vertrouwen echter nog niet volledig teruggekeerd. De koers van de EUR/USD beweegt zich richting de 1,35.

Bron: Powerhouse

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Gfactueel
Meer over


Beheer