GlobalGap stelt mesteisen voor groente uit

18-12-2015 | |
GlobalGap stelt mesteisen voor groente uit
GlobalGap stelt mesteisen voor groente uit

Groentetelers hoeven vanaf 1 juli 2016 geen rekening te houden met scherpere eisen aan gebruik van onbewerkte dierlijke mest.

De internationale GlobalGap-organisatie heeft na kritiek uit verschillende landen de extra eisen in de koelkast gezet. Het door supermarkten opgerichte voedselveiligheidssyteem GlobalGap laat weten dat het gaat om een uitstel, niet om een afstel. In versie 5 van het voedselveiligheidssysteem is het gebruik van onbewerkte dierlijke mest alleen toegestaan als tussen aanwending en oogst van het gewas van drie of zes maanden zit. Die termijn wordt nu voorlopig geschrapt.

Toetsen

De organisatie gaat een deskundigencomité samenstellen die gaat onderzoeken welke bewerking van mest voldoende zekerheid geeft om veilig groente te telen. “De vraag is wanneer mest voldoende behandeld is. Daar willen we naar kijken. Als dat deskundigencomité besluit dat een methode voldoende zekerheid geeft, zullen ze dat goedkeuren. We gaan dis zoektocht samen met de sector aan. In Zuid-Europa zouden de problemen groter zijn dan in Nederland waar we al verder zijn met mestbehandeling”, zegt de Nederlandse vertegenwoordiger in GlobalGap Paul Bol. Hij is voorzitter van het Technisch comité plantaardige productie.

Veel telers dreigden in de grote problemen te komen. Voor biologische telers was het zelfs een onmogelijke aanscherping, stelde LTO Nederland.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer