Doorgaan naar artikel

Glastuinbouw Nederland: bedrijven op slot na Natuurherstelwet

De glastuinbouw vreest gevolgen van de Europese Natuurherstelwet die energietransitie kan remmen en ontwikkeling van bedrijven.

Glastuinbouw Nederland vreest dat de plannen van de Europese Commissie voor de Natuurherstelwet (plan-Timmermans) de glastuinbouw zullen raken op verschillende manieren. Nu al ziet de glastuinbouw dat de stikstofcrisis energietransitie op bedrijven onder druk zet. De Natuurherstelwet, waarover in Europa deze week gestemd wordt, heeft die gevolgen mogelijk meer. Bij uitbreiding van kassen mag de natuur in die plannen niet achteruit gaan, ook buiten beschermde Natura 2000-gebieden. Natuur compenseren op een andere plek kan niet.

Rem op warmtenetten

Het is mogelijk dat projecten ‘van publiek belang’ ook onder de strenge regels gaan vallen, ook als ze bijdragen aan energietransitie. In de plannen van de Europese Commissie staat dat deze projecten vrijgesteld worden, maar alleen als het overheidsinvesteringen zijn. “Veel warmtenetten hebben private investeerders, het kan dus alleen als het door de overheid geïnitieerd is”, zegt Jesse Schevel, beleidsmedewerker van Glastuinbouw Nederland in Brussel. Datzelfde geldt overigens ook voor zonneparken. Een ander voorbeeld is de aanleg van een waterbassin bij een bedrijf als dat in verbinding staat met de watergangen in het gebied. “Je moet garanderen dat je de biodiversiteit niet beïnvloedt. Dat wordt lastig aan te tonen.”

Regels voor veen knellen

Er zijn nog meer valkuilen voor glastuinbouw. De regels voor vernatting van veengebieden bijvoorbeeld. Kassen in de omgeving van Aalsmeer zijn op veen gebouwd met dichte vloeren. Verhoging van het waterpeil leidt tot wat in de volksmond ‘drijvende kassen’ wordt genoemd.

Ook in Europese wingebieden van veen gaan deze eisen gelden. Zo wordt substraatproductie voor glastuinbouw lastiger. De sector heeft zelf ook een programma om ingrediënten van substraat te vervangen.

Twijfels bij effect

De Natuurherstelwet draagt niet bij aan herstel van de biodiversiteit, stelt Glastuinbouw Nederland in een persbericht met LTO Nederland. Ook de recente compromissen van de Europese Commissie, om de plannen meer draagvlak te geven, behoeden Nederland niet voor een tweede stikstofcrisis. “Deze minimale aanpassingen zullen Europa net zo goed lam leggen, de Europese voedselsoevereiniteit verder onder druk zetten en vergroening van onze economie tegenwerken. Natuurherstel vraagt ambitieuze doelen, maar die moeten wel realistisch en haalbaar zijn.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin