Doorgaan naar artikel

‘Gewas goed open houden’

De komkommerplantingen van eind juli en begin augustus bij Groentekwekerij ’t Bleekerven in Asten-Heusden hebben tot week 39 goed geproduceerd.

Tijn Aarts: “Maar je ziet dat de uitgroeiduur nu hard achteruit gaat. Maar toch denken we dat we eind oktober makkelijk kunnen halen, gezien de weersvoorspelling dat we redelijk wat zon blijven houden.”

Vruchten weer goed op gewicht

Aan het einde van de stam van deze derde teelt trad er even wat vruchtafstoting op. Maar omdat de opvolgende komkommers vlot doorkwamen, is de productie niet in een gat beland. Momenteel is Aarts tevreden over de kwaliteit en sortering. “Zeker op de rank snijden we nu 400 gram. Op de stam hebben we wel veel lichter gesneden, doordat de vruchtlengte korter was. Daardoor gingen ze stapelen en zaten er best veel komkommers aan. Die moesten eraf, dus hebben we toen ook 30-ers gesneden.”

Gewas open houden

Hij zorgt dat het gewas goed open blijft. “Door er een blaadje uit te halen, probeer je de kwaliteit goed te houden. De kleur van de vruchten blijft dan mooi. We zijn zelfs een keer met een kapmes door het gewas gegaan om de groei weg te halen, zodat de plant volop op zijn vruchten werkt.”

Gewas actief houden

Als de zon niet doorkomt in deze periode van het jaar, wordt het snel vochtiger in de kas en is er weinig gewasactiviteit. “Je merkt dat onder andere aan de schimmels die toenemen. We proberen daarom iets meer met de buis te doen. Met een maximumbuis van 45 graden houd je activiteit. Er gebeurt dan continu iets, en daardoor is het ook niet erg al de nachttemperatuur heel even de ingestelde 16 graden aantikt. Maar tot nu toe bleef je meestal rond de 17 en 18 graden zitten in de nacht.”

Verdamping neemt af

De watergift begint wat minder te worden naar de herfst toe. “We geven nog steeds op instraling water. Dus verbruikt het gewas niet zo heel veel meer. Voor 20.00 uur hebben de planten al weer hun laatste beurt gehad. Want we proberen 8 tot 10% in te teren, zodat het substraat niet te nat wordt.”

Schimmels aanpakken

Zoals gezegd, liggen schimmels op de loer bij hogere luchtvochtigheden. “Je hebt niet meer het schrale weer van een maand geleden. We gaan daarom Mycosphaerella nog een keer goed aanpakken. Ook meeldauw komt nu meer kijken.”

Lage plaagdruk

Met plagen is het heel rustig. Rond deze tijd neemt hun activiteit af. “Maar we zijn wel wat blijven uitzetten tegen luis, als voorzorg tegen CABYV. Maar we hebben dat virus nog niet gezien.” Van komkommerbontvirus werden na april wel een paar planten gevonden, maar daarna niet meer. “Dat is het voordeel van resistente rassen. Je blijft dan redelijk zuiver. Dat biedt een hoop voordelen.”

Inmiddels is gestopt met het inzetten van biologie, anders zou de teelt al afgelopen zijn voordat die natuurlijke vijanden gaan werken.

Vijf trossen bij herfsttomaten

In een andere afdeling hebben de twee komkommerteelten inmiddels plaats gemaakt voor herfsttomaten. Die zijn op 8 en 9 september geplant. “Het doel was om er een vier-trossen-teelt van te maken. Maar het worden vijf trossen. Want de eerste vier trossen waren al een week eerder aangemaakt dan begin oktober, wanneer je normaal getopt moet hebben. Dat is een verschil met vorig jaar. Toen hadden we slechts één goede startweek, en toen werd het al redelijk donker.”

Dat de teelt met vijf trossen net iets langer kan gaan duren, is geen probleem. “We gaan pas in februari weer komkommers planten. Dus we hebben de tijd.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Thijs Aarts
Tijn Aarts

Komkommerteler Asten-Heusden

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin