Doorgaan naar artikel

Gelderse plannen zonthermie en ‘all electric’ kas

In Gelderland zijn plannen voor het ombouwen van kassen naar verwarming met ‘all electric’ en zonthermie.

Het zijn 2 icoonprojecten binnen de versnellingsagenda voor verduurzaming in de Greenport, genaamd Duurzaam Doen. Greenport Gelderland is met provincie Gelderland in overleg over een programma met 6 grote Icoonprojecten en 9 kleinere Impulsprojecten met een totale omvang van ruim € 6,5 miljoen. Zo wordt onderzoek gedaan naar restwarmtedistributie voor glastuinbouwgebied Bergerden en CO2-levering in de Bommelerwaard.

Bedrijfsconcept maken

Dit alles blijkt uit de versnellingsagenda Duurzaam Doen (pdf), die voorzitter van de Greenport Gelderland Rian Verwoert aanbood aan de Commissaris van de Koning Clemens Cornielje. Chrysantenkweker Rochus van Tuijl wil de komende twee jaar een bedrijfsconcept ontwikkelen rondom elektrische verwarming. Het project ‘all electric’ moet de kennis hierover vergroten en een ‘andere attitude’ helpen ontwikkelen. Het einddoel is klimaatneutraal telen door steeds meer duurzame opwekking en opslag van overtollige warmte in de bodem. Voor het project is in 2018 en 2019 € 1 miljoen nodig.

Zonneveld bij kas

Een ander icoonproject voor de versnellingsagenda is een zonthermieconcept bij bloemenkweker Rick Gerichhausen. De aanleg van het veld moet gepaard gaan met een 24 uurs opslag van de warmte van de zon in de bodem en het koppelen van het zonthermieveld aan een warmtepomp. Ook hier gaat het om de ontwikkeling van een nieuw bedrijfsconcept om fossiele brandstof te besparen. De kosten bedragen voor dit project bedragen € 600.000.

Greenport Gelderland kwam met plannen voor de versnellingsagenda na een oproep uit de provincie om extra stappen te zetten. ‘Meters maken’, zo noemt een woordvoerder van de Greenport het.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin