Doorgaan naar artikel

‘Geen faillissementen door boycot Rusland’

Image

De Nederlandse tuinbouw gaat samen met andere werkgevers op het hoogste niveau met het kabinet om tafel over de gevolgen van de Russische importstop. “Dit mag geen faillissementen tot gevolg hebben”, zegt Gert Mulder van het GroentenFruit Huis.

Volgens Mulder moet de overheid nu helpen de pijn te verdelen. “Bij het samenstellen van het pakket van sancties tegen Rusland was het verdelen van de pijn een uitgangspunt. Nu de tegenmaatregelen van Rusland sommige sectoren harder en andere sectoren helemaal niet treffen, is de overheid aan zet.”

In de ogen van het GroentenFruit Huis, waarin handel en telersverenigingen zijn vertegenwoordigd, valt een boycot van deze ongekende omvang buiten het ondernemersrisico. Enige tegemoetkoming door de overheid kan niet uitblijven, om de getroffen bedrijven perspectief te kunnen bieden. In het bepleiten van dat standpunt trekt de tuinbouwketenorganisatie samen op met LTO Nederland, VNO-NCW en MKB Nederland.

Gert Mulder benadrukt dat een eventuele regeling voor de gehele tuinbouw moet gelden. Dat de gezamenlijke GMO-erkende telersverenigingen eerder deze week al een aanvraag deden voor in de tomaten- en paprikamarkt, geeft volgens Mulder aan ‘dat deze boycot komt bovenop een al moeilijke markt’. “Rusland is in marktomstandigheden als die van dit jaar juist een prijsmarkt die grote volumes aan kan.”

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin