‘Gasprijs met een derde omlaag’

02-11-2021 | Laatste update op 13-05 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Foto: Ton van der Scheer
Foto: Ton van der Scheer

Vladimir ‘De Redder van Europa’ Poetin heeft in zijn eentje de prijs van aardgas met inmiddels een derde omlaag weten te krijgen.

De aankondiging van extra Russisch gas per 8 november zorgt wederom voor heftige beweging op de energiemarkten. De gasprijs jojoot omlaag en omhoog. In de ochtend van 2 november kon gas voor het eerste kwartaal van 2022 worden ingekocht voor 61 cent. In de middag was het alweer 66 cent. Maar op 1 november was het nog 72 cent en net een week geleden was het nog meer dan 90 cent.

Sowieso is de rust op de energiemarkten nog niet weergekeerd. Ook de beraadslagingen van regeringsleiders op de klimaattop in Glasgow, met ook van onze eigen Mark Rutte ferme taal – gaan daar de komende dagen vermoedelijk niet aan meewerken. Voor de meeste glastuinders is een gasprijs van meer dan 30 cent sowieso nog te hoog.

Elektriciteit daalt minder hard

De prijs van elektriciteit is een eindje met de gasprijs meegedaald, al is de vaart van die daling iets bescheidener. Datzelfde geldt trouwens voor de prijzen voor gas dat in de komende kalenderjaren wordt afgenomen. Daar is de daling zelfs maar marginaal.

OPEC onder druk

Later deze week is er weer een vergadering van de OPEC+ gepland. De grote economieën als de Verenigde Staten, Japan, India en China zouden graag zien dat de productie omhoog gaat, zodat er een einde komt aan de prijsstijgingen van de laatste weken.

Diverse OPEC-leden, zoals Koeweit, Irak en Angola hebben gezegd vast te willen houden aan de eerder afgesproken geleidelijke maandelijkse productieverhoging met 400.000 vaten per dag. Ook in dit gezelschap zou Poetin zijn naam en faam kunnen uitbreiden met toezeggingen van extra productieverhogingen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Meer over


Beheer